SVT låter återigen Morgan Johansson ”trolla bort” misslyckandet med skjutningarna

Det rapporteras om rekordmånga dödsskjutningar i Sverige. Hittills i år har 29 personer skjutit till döds, vilket kan jämföras med de senaste fem åren då antalet dödsskjutningar har legat mellan 14–19 på helårsbasis.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna, debatterade den allvarliga utvecklingen i SVT Morgonstudion i onsdags

Återigen lyckades Morgan Johansson etablera vilseledande, alternativa ”sanningar” för att ”trolla bort” sitt eget och regeringens misslyckande med dödsskjutningarna. 

Johan Forssell borde såklart ha bemött påståendena. Att han inte gjorde det är ett tydligt svaghetstecken för oppositionen. 

Men även SVT:s nyhetsankare borde någon gång syna Morgan Johanssons kort. Det kallas journalistik. 

Men icke. 

Så här ser S-debattekniken ut:

Morgan Johansson berömmer sig själv och regeringen för ”rekordmånga poliser”, ”fler i fängelse än någonsin”, ”rekordmånga antagna till polisutbildningen”, ”det största tillslaget någonsin”, ”de mest omfattande straffskärpningarna någonsin” och så vidare. Sedan påstås att ”de rödgröna tog över efter en alliansregering som drog ner på polisutbildningen med över 90 procent”.

Om denna S-strategi skriver Expressens ledarskribent Anna Dahlberg i en nyligen publicerad text

Men ett annat sätt att beskriva verkligheten är att Alliansen år 2006 gick till val på att nå målet om 20 000 poliser. ”Vid den tidpunkten var Thomas Bodström (S) justitieminister och antalet poliser uppgick till 17 423. Utbyggnaden gick snabbt och målet nåddes redan år 2010, vilket var förklaringen till att antalet utbildningsplatser skars ner drastiskt under några år. Sverige har aldrig haft så många poliser per 100 000 invånare som då. Totalt ökade antalet poliser med 2 628 stycken under alliansåren 2006–2014. Under de åtta rödgröna åren 2014-2022 har antalet poliser ökat med 1 707 så här långt.”

Befolkningen och gängproblemen har under tiden ökat kraftigt. Så vem tror egentligen på regeringens spinn att bantningen av polisutbildningen för 12–14 år sedan är en rimlig förklaring till den polisbrist som Sverige lider av i dag? 

En ansenlig andel av väljarna att döma av opinionsmätningarna.

Oppositionen borde såklart vässa sig. Men vårt ”älskade public service”, i detta fall SVT, måste också se till att leverera journalistik värd namnet för alla skattemiljarderna. Hur vore det med en vanlig hederlig faktagranskning? 

--- 

Relaterat:

”Spridda eldskurar med inslag av bly” 

Varför faktagranskar ni inte Morgan Johansson, Sveriges Radio?

Tips:

Du har väl inte missat Aron Flams och Jens Ganmans nya bok, ” Älskade Public service”?

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten