SVT-reporter som tog ställning mot koranbrännaren Rasmus Paludan stängs av från allt nyhetsarbete under resten av året

Det var en lördag i slutet av februari som Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextremistiska partiet Stram Kurs, kom till Frölunda torg för att hålla en allmän sammankomst och bränna en koran. 

I ett klipp som publicerades av journalisten Joakim Lamotte syns en SVT-reporter som ropar åt Paludan: 

– ”Bla, bla, bla, bla, bla, åk hem!” och ”jävla idiot”.

Man ser också när SVT-reportern vänder sig om och pratar med några i folksamlingen.  

– Om man har 100 procent människor kan inte alla vara friska. Det är alltid några som är sjuka. Han är en av dem, säger SVT-journalisten. 

I klippet konfronteras SVT-reportern av en kvinna som filmar honom med sin mobil. När hon säger att hon tycker att han som journalist ska vara neutral, svarar han bland annat: 

– Jag ska vara neutral ja, men inte med honom. Jag tror inte han är frisk. 

Mannen är reporter för SVT Nyheter Väst och arbetsbefriades efter händelsen i väntan på en internutredning som nu är klar. Anton Svendsen är ansvarig utgivare och redaktionschef på SVT Nyheter Väst, och säger till Expressen att utredningen dels lett till arbetsrättsliga konsekvenser och dels till att mannen inte får jobba som reporter på nyhetsdivisionen mer under resten av 2022.

Anledningen till åtgärderna är att mannen brutit mot SVT:s medarbetarpolicy om att förhålla sig neutral, opartisk och oberoende.

– Därmed har förtroendet för SVT riskerat att ta skada, och det är jätteviktigt för oss att vara neutrala och oberoende. I år, som är ett valår, är det extra viktigt och därför kan han inte arbeta på nyhetsdivisionen i år, säger Anton Svendsen till Expressen.

Till Sveriges Radio säger Anton Svendsen dock att tanken är att SVT-reportern ska återgå till sin ordinarie tjänst redan nästa år.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten