”Men det är ju rasistiskt”: SVT-reporter anklagade Christian Sonesson (M) för att uttrycka sig ”rasistiskt” under intervju ➔ SVT nekar till uppgifterna

Det var i en intervju i SVT Nyheter Skåne i förra veckan där kommunalrådet Christian Sonesson (M) fick frågor om Staffanstorps inställning till att ta emot människor på flykt från krigets Ukraina.

– Staffanstorps inställning är att vi så klart ska hjälpa de som flyr undan det ryska kriget och de ryska bomberna, sa Christian Sonesson till SVT. 

Enligt Sonesson är det skillnad på dem som kom under flyktingvågen 2015 och dagens flyktingar från krigets Ukraina.

– Det är kvinnor, barn och äldre som flyr medan männen stannar kvar.

Till Expressen uppger nu Christian Sonesson att SVT-reportern under intervjun anklagade honom för att uttrycka sig ”rasistiskt”.

Sonesson argumenterade i intervjun bland annat för att det är lättare att integrera personer från Europa i det svenska samhället jämfört med personer utanför Europa. 

SVT-reportern ska då enligt Christian Sonesson först ha ställt frågan ”Förstår du att det kan uppfattas som snudd på rasistiskt i mångas öron när du säger så?” – och därefter ha sagt: ”Men det är ju rasistiskt”.

Men SVT nekar till uppgifterna och menar att reportern enbart har ställt kritiska frågor till Sonesson.

– Jag är helt trygg med hur vår reporter agerat här, säger SVT:s ansvariga utgivare Göran Eklund till Expressen. 

Men SVT vill inte lämna ut inspelat material till tidningen.

Staffanstorps kommuns stabs– och säkerhetschef Henrik Lethin var med vid intervjun och bekräftar Sonessons version av det inträffade.

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten