SVT ger Mona Sahlin utrymme att vittvätta sig om hedersvåldet

För 20 år sedan ”hedersmördades” kurd-svenska Fadime Şahindal av sin far i Uppsala. Bakgrunden till mordet var att hon hade en västerländsk livsstil och en svensk pojkvän, vilket grusade familjens planer på att gifta bort henne på sedvanligt sätt med en kurdisk man. Därför ansåg släkten att hon hade dragit skam över familjen.

Vänsteretablissemanget och dåvarande integrationsminister Mona Sahlin (S) förnekade in i det längsta att hederskultur och hedersvåld överhuvudtaget existerade. 2004, två år efter efter Fadime Şahindals död, utsåg Mona Sahlin dåvarande professorn i socialt arbete vid Mittuniversitet, Masoud Kamali, till regeringens särskilde utredare i diskrimineringsfrågor. 

Kamali är av många ansedd som en av de värsta desinformatörer i hedersfrågor som Sverige har haft. 

Enligt Kamali fanns det ”ingen speciell hederskultur”. Fenomenet var enligt Kamali en myt som vittnade om ”djupa fördomar”. Kamali påstod bland annat att ”en hel del invandrartjejer” går till socialtjänsten och säger att de är misshandlade eller förtryckta hemma ”för att få egna lägenheter”. 

Mona Sahlin kom flera år senare att ändra åsikt. Men att SVT ger Sahlin utrymme att ”vittvätta sitt eftermäle” i detta ämne är ett hån mot alla hedersutsatta och mot alla andra som var med och såg hur allt gick till.

---

Relaterat:

Hur opartiska är fester med Lööf och Sahlin?

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten