SVT och Sveriges Radio rapporterar om ”skenande elpriser” utan att nämna ordet kärnkraft

Den elmarknad som vuxit fram i Sverige bygger på Miljöpartiets politik och har medför ett instabilt elpris.

Prisökningarna beror inte på att det blåser för lite eller att vattenkraften inte kan leverera. Det handlar istället om politiska beslut som gjort Sverige beroende av leveransosäkra energikällor.

Nedstängningen av kärnkraften medför att Sverige måste importera mer el. Eftersom vindkraften inte är leveranssäker har Sverige blivit beroende av priserna på fossila energikällor. 

Behovet av el växer stadigt och de elintensiva industriinvesteringarna i Norrbotten och Västerbotten kommer att förbruka merparten av det överskott som finns i norra Sverige. Detta gör att södra Sverige inte kan räkna med att hämta mer el från norr. Till detta ska läggas att befintlig elöverföring är otillräcklig på grund av kapacitetsbrist. 

Krisen handlar i grunden om att Sverige inte en tillräckligt stabil elproduktion utan kärnkraft. 

Det är därför anmärkningsvärt att SVT och Sveriges Radio fortsätter att mumla om detta faktum. Bara senaste dygnet har båda ”public service”-bolagen rapporterat om ”skenande elpriser” – utan att nämna ordet kärnkraft.

På vilket sätt är detta att agera ”i allmänhetens tjänst”? På vilket sätt är denna brist på ansvarsutkrävande – något ”public service” påstår är grunden i all journalistik – försvarlig? 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten