SVT censurerade norska polisens pressträff om pilbågsdådet i Kongsberg

På fredagen direktsände SVT från norska polisen pressträff om onsdagskvällens attack i Kongsberg utanför Oslo där fem personer sköts ihjäl med pilbåge. 

Innan pressträffen säger SVT Nyheters programledare: 

”Vi är återhållsamma med uppgifter om den här misstänkte mannen. Vi kommer därför vid behov att behöva sänka ljudet vid vissa tillfällen.”

Därefter visas pressträffen. Utan ljud. 

SVT:s programledare hänvisar till ”tekniska problem” med ljudet. 

Sändningen fortsätter med diskussioner om fallet i SVT-studion. Efter cirka fem minuter återgår SVT till norska polisens pressträff. 

Norska polisen säger att de önskar offentliggöra ”så mycket information till media och allmänheten som möjligt”.

Efter cirka två minuter in i SVT:s sändning från presskonferensen – efter det tidigare fem minuter långa uppehållet – säger polisen:

”Ok. Vi börjar med var utredningen står nu. Som ni vet så kom det in… (ljudet bryts). 

Ljudet försvinner/tystas återigen och är borta i cirka 20 sekunder. Därefter återkommer ljudet igen. 

Sändningen från presskonferensen fortsätter i ytterligare cirka nio minuter. Därefter åter till SVT-studion i cirka tio minuter för efterdiskussion. 

Sedan avslutas programmet. 

Hur har SVT resonerat? Varför anser statstelevisionen att information från en presskonferens från polismyndigheten i vårt grannland behöver censureras? 

SVT Nyheters ansvariga utgivare, Charlotta Friborg, förklarar SVT:s censur med att SVT väljer att ”inte publicera namn på de mördade så här nära inpå dådet”. SVT har enligt Friborg ”inte fått bekräftat att anhöriga är ok med namnpublicering”. Friborg avslutar med att säga ”att den misstänkte gärningsmannen konverterat till islam har vi rapporterat samt att norska polisen inte uteslutit terror som motiv”. 


På sociala medier har SVT:s agerande väckt stor kritik och diskuterats flitigt. Ett av de mest gillade och delade twitterinläggen är från Adrian Azadi. I hans tweets går det att se de censurerade sekvenserna från SVT:s sändning. 


Även Medborgerlig Samlings demokratipolitiska talesperson Lena Malmberg är en av många som reagerade.

 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten