Går det verkligen ”ruskigt mycket bättre” för utrikesfödda på arbetsmarknaden, SVT?


I förra veckan intervjuades Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i SVT:s ”30 minuter”.

Ett ämne som diskuterades var utvecklingen på arbetsmarknaden för utrikesfödda. Enligt SVT har det de senaste decennierna gått bättre och bättre.

SVT:s programledare Anders Holmberg sa bland annat:

”Det går ruskigt mycket bättre för utrikesfödda på arbetsmarknaden idag, jämfört med för 10–20 år sedan.”

Som exempel på positiv utveckling när det gäller förvärvsarbete lyfte SVT fram tre utsatta områden: Herrgården i Malmö, Norra Biskopsgården i Göteborg och Rinkeby i Stockholm. 

Elisabeth Svantesson höll med om att utvecklingen har gått åt rätt håll, men pekade samtidigt på att hälften i arbetsför ålder inte är självförsörjande, vilket ”inte är hållbart”. 

Svantesson höll däremot inte med om att det går ”ruskigt mycket bättre”. 

SVT:s programledare fortsatte med att fråga Svantesson om varför hon själv och Moderaterna så sällan talar om trenden, att det går ”bättre och bättre” och att fler och fler över tid även blir självförsörjande. 

Men vad menar egentligen SVT? 

Efter att ha studerat SCB:s statistik om arbetslöshet och sysselsättningsgrad för inrikes- och utrikesfödda 2005–2020 ställde vi frågan till SVT. 

Vi har inte fått något svar. 

På fredagen, en dryg vecka efter intervjun med Elisabeth Svantesson, presenterade Entreprenörskapsforum en ny rapport, Grad av självförsörjning beroende på ursprung, utbildning och vistelsetid i Sverige

I rapporten konstateras, bland annat, att “hälften av de (invandrare) som kom (till Sverige) på 1990-talet var självförsörjande 2016, mot 20 procent av de som kom under 2000-talet. Av de som invandrat under 2010-talet var fem procent självförsörjande 2016.” (s. 19).

Vi kan, i likhet med Svantesson, inte heller se att det skulle gå ”ruskigt mycket bättre”. Men SVT får gärna förklara hur de menar, helst med angivande av källor.


 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten