Starkt SVT-reportage om skjutningarna ➔ men diskussion om ansvar, integration och konsekvenserna av fortsatt stor invandring lyser med sin frånvaro

Gårdagens SVT Aktuellt innehöll ett långt och sevärt inslag om skjutningarna som plågar Sverige. Enskilda som bevittnat våldet, ett brottsoffer, en kriminolog och en polischef intervjuades. 

Som tittare berördes man av intervjuerna och vittnesmålen från skjutningarna:

”Han är alltså skjuten… Tungan är bortskjuten. Det är ett gapande hål.” sa en kvinna som hjälpt en ung man som hade skottskadats svårt i närheten av hennes bostadshus.

SVT presenterade också sin nya kartläggning med statistik över skjutningarna de senaste åren i form av en karttjänst och databas. Det är en mycket bra satsning, även om statistiken endast sträcker sig tillbaka till 2018 och framåt. Dessutom är det en svaghet att SVT inte gjort detta tidigare, trots att trenden synts länge.

Problembilden med den allvarliga brottsligheten blev mycket tydlig i inslaget, vilket är bra. Men samtidigt lyser fortfarande diskussionen om och kopplingen till politiskt ansvar, integration och konsekvenserna av en fortsatt stor invandring med sin frånvaro.

Om journalistik handlar om ansvarsutkrävande och kritisk granskning, vilket SVT påstår, förtjänar skattebetalarna bättre och vassare journalistik än det här. 


Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten