SVT och Sveriges Radio ger Ann Linde och regeringen ”arbetsro” efter rysk bluffintervju

Utrikesminister Ann Linde (S) har återigen hamnat i blåsväder efter en intervju med två ryska ”bluffmakare” som specialiserat sig på att ringa upp internationella makthavare, utge sig för att vara andra personer och lägga ut resultatet på Youtube. Bluffmakarna misstänks för att samarbeta med den ryska regimen. Om detta rapporterar Expressen.

I videon samtalar Linde i tio minuter med ryssarna. De har falskeligen utgett sig för att vara Julia Navalnaja, hustru till den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj samt Navalnyjs nära medarbetare, Leonid Volkov.

Intet ont anande diskuterar utrikesminister Ann Linde hjälp till det ryska civilsamhället och EU-sanktioner mot Ryssland på grund av regimens brott mot mänskliga rättigheter. Hon antyder att det kan bli mera svenskt stöd. Det är god stämning under samtalet och de tre deltagarna skrattar flera gånger, skriver Expressen.

Den ryska nyhetsbyrån Sputnik plockade omedelbart upp Lindes uttalande om att EU aldrig kommer att införa sanktioner mot den ryska gasledningen Nord Stream 2, ett budskap som Vladimir Putin med all säkerhet gillar. 

Så här citeras Linde av Sputnik:

”Vi kommer aldrig ha en enad inställning för att stoppa Nord Stream 2 i detta läge. Det betyder att det verkligen kommer att visa att EU är splittrat, och detta kommer att försvaga EU och stärka Ryssland.”

De två ryska bluffmakarna är kända under artistnamnen Vovan och Lexus, men heter egentligen Vladimir Kuznetsov och Aleksej Stoljarov. I intervjun med Linde ersattes den ena i teamet av en kvinna, som skulle föreställa Navalnyjs hustru.

Enligt brittiska BBC är de båda männen Putinvänliga och framträder ofta i rysk tv:

”De poserar ofta som någon som deras objekt troligen vill tala med, till exempel sympatiskt inställda representanter från ett vänligt inställt land...Innehållet i sådana konversationer tas ofta ur sitt sammanhang eller misstolkas på annat sätt i rysk tv...för att ofördelaktigt porträttera Moskvas geopolitiska motståndare”, skriver BBC, enligt Expressen.

UD:s presstjänst skriver att samtalet ägde rum ”efter en officiell förfrågan” och att Linde gärna ville ha kontakt med Julia Navalnaja, vars make utsatts för mordförsök och gripits i Ryssland.

”För utrikesministern är det viktigt att vara öppen för kontakt och dialog med civilsamhällesrepresentanter från olika länder. Det är olyckligt att den öppenheten utnyttjas på det här sättet”, skriver UD:s presstjänst och fortsätter:

”Utrikesdepartementet har rutiner för att förbereda utrikesministerns samtal, dessa har följts men var dessvärre inte tillräckliga i det här fallet.”

Enligt UD har ”de utrikespolitiska relationerna inte påverkats” av bluffsamtalet, skriver Expressen.

Videon med Lindes bluffintervju publicerades i fredags. Men trots denna topp-politiska ”fadäs” tycks varken SVT eller Sveriges Radio ha snappat upp nyheten ännu. Eftersom det rimligen bör finnas såväl ett nyhetsvärde som ett allmänintresse, undrar vi såklart varför?

Ann Linde var i blåsväder även förra året efter en skandalintervju i tysk tv. Då dröjde SVT och Sveriges Radio flera dagar med sin rapportering och granskade inte utrikesministerns (faktiskt direkt pinsamma) intervju nämnvärt kritiskt.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten