SVT agerar återigen ”presstjänst” åt Morgan Johansson och regeringen

På tisdagen tog regeringen emot en ny utredning med förslag om skärpta straff för att mot­verka brott i krimi­nella nätverk. Vid en pressträff presenterade justitie- och migrations­minister Morgan Johansson (S) och utredaren Anders Perklev förslagen.  

I ett långt inslag i SVT Aktuellt visades problembilden med gängkriminaliteten i Sverige upp. Antalet skjutningar och döda sedan juni redovisades, en gruppchef hos Järvapolisen, en ungdomsledare i Tensta och en ”nattfotbollsledare” i Spånga intervjuades. Därefter en längre intervju med kriminalkommissarien Fredrik Gårdare: ”Det är sorgligt…bedrövligt…det här landet skulle inte ha behövt hamna i det här”, sa han bland annat. 

Efter detta presenterade SVT regeringens nya utredning och Morgan Johansson fick tillfälle att framföra att ”Det är de mest omfattande straffskärpningarna riktade mot gängkriminaliteten som någonsin har presenterats”. Regeringens utredare intervjuades också. 

Men Morgan Johansson fick inga som helst kritiska frågor av SVT om hur det kommer sig att problemen med gängkriminalitet och skjutningar vuxit sig allt större under hans tid som justitieminister.

”Ansvarsutkrävande och kritisk granskning är grundbultar i journalistiken” skriver SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg på SVT:s hemsida

Vi ser fortfarande ingenting av detta (”journalistik”). Istället fortsätter SVT att agera som Morgan Johanssons och regeringens ”presstjänst”. 

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten