Ska det här kallas journalistik, SVT?

SVT Aktuellt rapporterar om skjutningarna i Gamlegårdens centrum i Kristianstad där två män i 20- respektive 30-årsåldern och en kvinna i 60-årsåldern skadades allvarligt.

Därefter intervjuar SVT en lokalpolisområdeschef och Aktuellts nyhetsankare ställer en rad följdfrågor, t.ex:

”Men vad kan ni göra mer? Ni har ju arbetat hårt mot den här kriminaliteten och satsat på de här områdena, ändå så händer det här? Vad mer står till buds för er att ta tag i?”

SVT Aktuellt 2021-08-04

Inslaget åtföljs av en intervju med inrikesminister Mikael Damberg (S), som på onsdagen presenterade regeringens nya utredning om ny lagstiftning för datalagring vid brottsbekämpning. 

Till skillnad från intervjun med lokalpolisområdeschefen låter SVT Mikael Damberg prata fritt utan ”störande” följdfrågor. 

Utredningen som regeringen presenterar ska vara färdig i februari 2023, det vill säga först om 1,5 år. Inte ens detta får SVT-reportern att höja på ögonbrynen. Damberg får helt enkelt inga som helst följdfrågor.

Efter ”intervjun” med inrikesministern får Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell tillfälle att kritisera regeringen för att de inte gör tillräckligt. 

Vi har sagt det förut:

Vem som helst kan hålla fram en mikrofon åt en minister att babbla i. En journalist däremot ställer kritiska frågor. 

SVT verkar lida allvarlig brist på journalister.

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten