Kommer ni någonsin ställa Damberg och regeringen till svars för deras tomma ord, SVT?

Vid en pressträff i februari – en av många i raden om den negativa brottsutvecklingen – upprepade inrikesminister Mikael Damberg (S) att regeringen är ”kompromisslösa mot gängen”. Enligt SVT framgick vid tidpunkten att skjutningarna i Sverige gått upp med 10 procent från år 2019 till 2020.

– Det är ett fortsatt svårt läge men min sammanlagda bedömning är att vändningen kommer i år. 2021 kommer bli ett leveransår, sa inrikesministern under en pressträffen.

Så hur har det gått? 

Enligt Polismyndigheten syns en liten nedgång i antalet skjutningar och antalet skadade hittills i år, om man jämför med samma period 2020. Däremot syns ingen nedgång i antalet döda. Både i fjol och i år har 25 personer skjutits ihjäl under årets första sju månader.

Tittar man enbart på juli månad så har fyra personer dött och 13 skadats i totalt 34 skjutningar. Det kan jämföras med juli 2020, då tre personer dog och 10 skadades i totalt 33 skjutningar.

Det verkar alltså långt till den ”vändning” inrikesministern talade om – och 2021 verkar inte heller bli ett ”leveransår”. Åtminstone inte på det sätt Mikael Damberg menade. 

”Ansvarsutkrävande och kritisk granskning är grundbultar i journalistiken” skriver SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg på SVT:s hemsida

Vi väntar ”med spänning” på SVT:s granskningar och ansvarsutkrävande. 

Men vi håller inte andan.




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten