Vad händer i Lessebo? Varför visar SVT/SR inget journalistiskt intresse?

Länder med hög tillit har i regel en stabil demokrati, stark ekonomi, god folkhälsa, låg korruption, låg brottslighet samt en hög nivå av jämlikhet och jämställdhet. Sverige tillhör en liten grupp av högtillitsländer, där även de andra nordiska länderna ingår. 

Enligt senast publicerade Tillitsbarometern, ett långsiktigt projekt som inleddes 2006 och undersöker ett 50-tal kommuner, är tilliten i svenska kommuner på nedåtgående. Skillnaderna är stora inom Sverige, med Malmö i botten och Malung-Sälen och Sorsele i toppen när det gäller ”lokalsamhällestilliten”.

Den lilla småländska kommunen Lessebo är den kommun där ”lokalsamhällestilliten” minskat mest från 2009 till 2020 enligt Tillitsbarometern.

Ur ett journalistiskt perspektiv vore det rimligen högintressant för ”opartiska” SVT och Sveriges Radio att undersöka t.ex. varför tilliten minskar i Sverige i allmänhet och i Lessebo i synnerhet.




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten