Varför anonymiserar ni de uteslutna advokaterna, SVT?

Två Stockholmsadvokater misstänks ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. Nu utesluts de ur Advokatsamfundet.

Advokaterna ska ha kommunicerat med ledare för Vårbynätverket via den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. De misstänks bland annat ha läckt sekretesskyddad information om en skjutning vid Kungens kurva.

Nu har Advokatsamfundets disciplinnämnd beslutat att utesluta advokaterna.

– De här två advokaterna har begått allvarliga brott mot advokatetiken. Det handlar om att de dels har avslöjat information som omfattas av yppandeförbudet och dels av klienters restriktioner, säger Mia Edwall Insulander, generalsekreterare för Advokatsamfundet, till SVT.

Vi noterar att SVT har valt att anonymisera de båda advokaterna, varav den ene är delägare i en advokatbyrå och den andre innehavare.

Enligt SVT:s egna riktlinjer finns anledning till namn- och bildpublicering om personen som dömts eller på starka grunder misstänks är en offentlig person som en politiker, VD eller annan person i ansvarsposition.

I detta fall är beslutet om uteslutning inte en ”dom” i rättslig mening, men riktlinjerna bör ändå kunna tjäna som vägledning.

När kändisadvokaten Per Liljekvist uteslöts ur Advokatsamfundet 2016 valde SVT att publicera namn och bild.

SVT valde även att publicera namn på Uppsalaadvokaten Curt Sandström när denne uteslöts 2010.

Vi noterar också att Expressen har publicerat både namn och bild på de nu uteslutna advokaterna. 

Enligt vår uppfattning bör SVT följa sina riktlinjer, vara konsekventa och vi menar att det finns ett allmänintresse av publicering. Inte minst som konsumentupplysning till ”vanligt folk” som kan ha intresse av att undvika att anlita de båda före detta advokaterna i framtiden.

--- 

Vi har tidigare uppmärksammat ett stort antal fall som rör namn- och bildpublicering på Facebook.

SVT Rapport 2021-06-30, kl. 19.30


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten