Cilla Benkös påstående avfärdas av juridikprofessor ➔ inget hinder i grundlagen mot extern utredning av Sveriges Radio
Stiftelsen Doku avslöjade i förra veckan att en journalist vid Sveriges Radios Ekoredaktion inlett en privat relation med en av de islamister som Migrationsverket, Säkerhetspolisen, Migrationsöverdomstolen och regeringen anser utgör hot mot rikets säkerhet och som därför ska utvisas.
Samma journalist gjorde ett femtontal reportage på SR Ekot om handläggningen av utvisningsärendena enligt lagen om särskild utlänningskontroll.
Reportagen bestod i allt väsentligt av kritik mot Säkerhetspolisen och övriga myndigheter och mot bristande transparens i tillämpningen av lagen.
Islamisten är numera skriven hos journalistens mamma, som också engagerat sig i fallet genom att bland annat skriva kritiska brev till justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg.
Journalisten arbetar inte längre på Sveriges Radio sedan hon sagt upp sig på egen begäran i oktober 2020.
Ekots chef Klas Wolf-Watz har försvarat Sveriges Radios hantering av skandalen genom att hävda att det handlat om ett ”personalärende”.
Sveriges Radios vd Cilla Benkö har i intervjuer stöttat Ekochefen och Benkö har bemött kritik och krav på en oberoende utredning av skandalen genom att hävda att en extern granskning skulle strida mot grundlagen.
Benkös uttalande tillbakavisas av professorn i underrättelseanalys, Wilhelm Agrell, som menar att det varken är grundlagen eller avtalet med staten som Sverige Radios trovärdighet ytterst hänger på, utan allmänhetens tillit.
Benkös påstående avfärdas nu även av juridikprofessorn Mårten Schultz, som menar att en oberoende utredning kan genomföras utan att riskera det journalistiska källskyddet. Därmed utgör grundlagen inget hinder mot en extern granskning av det som hänt.
Kommentarer
Skicka en kommentar