Kommer SVT och Sveriges Radio att ta avstånd från och bemöta Löfvens och Socialdemokraternas tvivelaktiga demokratisyn?

Det har pågått en längre tid nu, Socialdemokraternas hejdlösa påhopp på oppositionen, Moderaterna, Kristdemokraterna och deras regeringsunderlag, Sverigedemokraterna. 

Enligt den så kallade demokratiparagrafen som styr ”public service” ska bestämmelsen innebära en skyldighet att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden.

Senast i intervjuprogrammet ”30 minuter” fick statsminister Stefan Löfven (S) måla ut oppositionen i Sveriges riksdag som ”odemokratisk” och illegitim eftersom Moderaternas Ulf Kristersson och Kristdemokraternas Ebba Busch vill axla kommande regeringsansvar med stöd av Sverigedemokraterna.

Bland ledande S-politiker har retoriken mot oppositionen dock varit oförsonligt hård ända sedan stormningen av Kapitolium 6 januari 2021.

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tweetade t.ex. efter att Joe Biden svors in som president att moderatledaren Ulf Kristersson ”vill gripa makten i Sverige” med stöd av SD. På Facebook skrev Johansson 13 januari 2021 att stormningen av Kapitolium är ”högerpopulismens 11 september” och i inlägget associerade Johansson både M och SD med ”våldsbejakande högerpopulism”. 

En som kanske kan sägas gå längst i sin hårda retorik är försvarsminister Peter Hultqvist (S) som nyligen i en debattartikel i GP menar att Moderaterna ”sällar sig till SD:s stormtrupper" och jämför situationen med 1930- och 40-talet.

Det är i ljuset av detta intervjun med Stefan Löfven måste ses och ”public service” bör ta sig en allvarlig funderare på vad ”demokratiparagrafen” innebär i förhållande till Löfvens och andra ledande Socialdemokraters uttalanden i statstelevisionen och statsradion.

Det kan rimligen inte vara förenligt demokratiparagrafen att regeringen ohejdat får häva ur sig antidemokratiska uttalanden om oppositionen utan att SVT och Sveriges Radio tar avstånd från och bemöter Löfven, Hultqvist och Johansson.

Steget Efter

Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten