SVT sköter inte sin uppgift att (fakta)granska makten

SVT Nyheter låter inrikesminister Mikael Damberg (S) presentera och oemotsagd komma undan med följande påstående under artikelrubriken ”Fler poliser”:

”– Det har aldrig funnits så många poliser i Sverige. Tidigare ökade det mest på den civila sidan men nu sker även rekryteringen av poliser. 2020 blev det 1075 fler poliser, säger Damberg.”

Påståendet är inte falskt, men vilseledande, eftersom väsentlig information utelämnas. 

Som både vi och dagstidningen Bulletin redovisat har Sverige idag ungefär lika många poliser som år 2010 samtidigt som befolkningen har vuxit med cirka en miljon människor. 

Det betyder att den så kallade polistätheten har minskat i Sverige. I november 2020 hade Sverige en folkmängd på 10 380 245, enligt SCB. 

Det ger en polistäthet på cirka 201 poliser per 100 000 invånare, vilket är en bra bit under toppnoteringen 2010, då Sverige hade 216 poliser per 100 000 invånare.

Att inte ta hänsyn till befolkningens storlek är direkt vilseledande. Om någon t.ex. skulle påstå att Indien har fler poliser och Island färre poliser än Sverige, är det i sig intetsägande information. Indien har mer än 1,3 miljarder invånare och mångdubbelt fler poliser än Sverige. Island har med sina drygt 364 000 invånare bara en bråkdel av Sveriges samlade polisstyrka. Antalet poliser måste ställas relation till antalet invånare, det vill säga räknas per capita, för att ge en rättvisande bild.

SVT:s artikel är därmed osaklig och vilseledande, eftersom Dambergs påstående om antalet poliser får stå oemotsagt och betydelsefulla uppgifter utelämnas för läsarna.

Vi reserverar oss för att SVT kan komma att uppdatera sin artikel efter vår rapportering.

---

Relaterat:

Varför faktagranskar ni inte Morgan Johansson, Sveriges Radio?



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten