SVT och Sveriges Radio tystar ner regeringens misstänkta försök till ”historierevisionism” om coronastrategin

Journalisten Emanuel Karlsten uppmärksammade igår att text på regeringens hemsida om Sveriges coronastrategi hade ändrats. 

Texten på regeringens hemsida är från 7 april förra året och hade följande lydelse:

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen, det vill säga att platta till kurvan så att inte väldigt många blir sjuka samtidigt.”

Karlsten upptäckte att texten under de senaste dygnen hade ändrats och nu stod det endast:

”Det övergripande målet med regeringens arbete är att minska takten på smittspridningen i samhället”.

Enligt Karlsten kan revideringen av texten tyckas oviktig, men den görs i en tid då Sveriges strategi fått hård kritik av oppositionen, men även av den så kallade Coronakommissionen. Kritiken handlar bland annat om att regeringen och dess myndigheter inte haft tillräckligt hårda restriktioner och istället tillåtit smittan att spridas i samhället. En formulering om att ”inte väldigt många” ska bli sjuka samtidigt kan enligt Karlsten tolkas som att man vill låta smittan spridas – om än i kontrollerad form,. Det går också i linje med vad statsepidemiologen Anders Tegnell tidigare sagt. Till TT sa Tegnell i mars 2020 att ”viruset inte kommer att sluta spridas förrän vi når flockimmunitet. Men det måste ske lugnt, sakta och kontrollerat så att sjukvården hinner med att hantera det.”

På regeringskansliets presstjänst meddelar man först att man inte vet vad som har hänt, eller varför texten är ändrad. Senare skriver Ulrika Langels på presstjänst att ”Texten på regeringen.se om regeringens coronastrategi har uppdaterats av misstag. Texten har nu ändrats tillbaka det som stod tidigare.” På frågan om vad som har hänt eller vem som gett uppdraget att uppdatera den specifika delen av texten har presstjänsten ännu inte svarat mer än att det handlar om ett ”misstag”.

En av journalistikens viktigaste uppgifter är att granska makten och utkräva ansvar.

SVT Nyheter har skrivit en kortfattad artikel på sin hemsida om händelsen. Huruvida Sveriges Radio nämnt händelsen i några av sina sändningar är oklart, men det finns ingenting om det på webben.

Det som står klart är att SVT och Sveriges Radio inte har uppmärksammat regeringens misstänkta försök till ”historierevisionism” på det sätt som händelsen förtjänar.

SVT:s och Sveriges Radios bristande fokus på händelsen kritiseras även av bl.a, radioprogramledaren och M-politikern Richard Herrey och av tidigare domaren Krister Thelin på Twitter:

 


Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten