SVT och Sveriges Radio fulklipper riksdagsdebatt

Tidigare i veckan uppmärksammade vi att SVT Rapport, SVT Aktuellt och Sveriges Radio ”Studio Ett” i onsdags rapporterade om den ”skarpa ordväxlingen” mellan Stefan Löfven (S) och Jimmie Åkesson (SD) i riksdagens partiledardebatt samma dag.


I debatten levererar Åkesson ett retoriskt briljant svar på Löfvens anklagelser om ”farligt språk”.

Löfven påstår att SD använder sig av uppviglande krigsretorik (”förbered er för strid”). Åkesson kontrar genom att citera de välkända stroferna ur ”Internationalen” om ”störtas skall det gamla”, upp till kamp” och ”sista striden det är” och påminner om att socialdemokraten Löfven sjunger de orden varje första maj. Löfven bör därför ”sopa rent framför egen dörr” enligt Åkesson.

Men i SVT Rapports och SVT Aktuellts inslag väljer SVT att inte ha med den verkliga ordväxlingen utan väljer istället att klippa ihop ett uttalande från en presskonferens med Löfven med en irrelevant replik från Åkesson ur partiledardebatten. Den verkliga ordväxlingen återges inte.


Inte heller Sveriges Radio ”Studio Ett” redovisar ordväxlingen på ett korrekt sätt. SR återger Löfvens angrepp på Åkesson, men klipper bort Åkessons svar och klipper istället in en annan del av SD-ledarens anförande. Till skillnad från SVT:s klippning – som går att ana för en verkligt uppmärksam tittare – är Sveriges Radios redigering inte ens möjlig för lyssnarna att uppfatta om de inte hört den ursprungliga riksdagsdebatten.


Ljud från SR ”Studio Ett” 

I den verkliga ”ordväxlingen” i  riksdagsdebatten lät det så här:


Observera att SVT:s och SR:s klipp inte är identiska, det rör sig alltså om två olika klippningar där två olika redaktioner inom ”public service” tydligen tyckt att Löfven ska ”skyddas” och att en socialistisk revolutionssång inte får användas som slagträ i debatten. I båda fallen klipper redaktionerna in samma ovidkommande ”svar” från Åkesson. 

Vi på IAT är inte statsanställda ”opartiska” journalister, men för oss framstår SVT:s och SR:s agerande som mycket anmärkningsvärt och bortom journalistisk rimlighet. Vi skulle vilja få ett svar från SVT och Sveriges Radio där de förklarar hur deras agerande är förenligt med kravet på opartiskhet och saklighet i deras sändningstillstånd och god publicistisk sed.  

En annan aspekt av händelsen är att SVT ofta bjuder in ”retorikexperter” för att kommentera ordval och argumentation i politiska debatter. Men i det här fallet väljer alltså SVT att helt ”retuschera bort” ett retoriskt skickligt svar från Sverigedemokraternas partiledare. Därmed blir det svårt att förstå SVT:s vurmande för politisk retorik i andra sammanhang utan att ana en tydlig bakomliggande politisk agenda i detta fall.

------------

HELA ORDVÄXLINGEN I TEXT

Så här säger Stefan Löfven i den verkliga ”ordväxlingen” i riksdagens partiledardebatt:

"Jag noterade att Jimmie Åkesson tog avstånd från det som skedde i Washington i förra veckan: Oavsett vad man tycker om valutgången ska demokratin skyddas. Rätt så.

Nu är det så att demokratin skyddas inte i första hand av polis och kravallstaket, utan det handlar om ord, handlingar och ledarskap. 

Välj sida och förbered er för strid, kunde man läsa på SD:s officiella Twitterkonto förra veckan. Det betyder krig i riksdagen och i kommande valrörelse, skrev Åkesson i oktober.

Att inför följare och väljare påstå att det ska bli krig i riksdagen är inte riktigt demokratins språk. I det här skiljer Jimmie Åkesson ut sig bland de andra partiledarna. Jag undrar om Jimmie Åkesson tycker att det är rätt att använda den typen av retorik?"

Jimmie Åkesson svarar: 

"Herr talman! "Störtas skall det gamla - - - Upp till kamp - - - Sista striden det är."

Jag är rätt säker, herr talman, på att statsminister Stefan Löfven sjunger detta minst en gång om året i samband med första maj. Sopa rent framför egen dörr, Stefan Löfven.

Jag är förmodligen den partiledare - det är kanske ingen merit - som historiskt har företrätt ett parti som har förlorat flest val någonsin. Jag har aldrig startat någonting eller ifrågasatt de valresultaten. Jag är inget problem.

Stefan Löfven har vunnit två val i rad, och han har gjort det här landet mer otryggt, mer splittrat och mer polariserat än någonsin. Stefan Löfven är ett problem."

Kommentarer

  1. SVT:s agerande är ungefär likvärdigt de kinesiska statsmediernas. Är det dit Löfvén är på väg med vår "demokrati"?

    SvaraRadera
  2. Löfven har diktators fasoner

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten