Orimligt att SVT har som policy att inte hjälpa Polisen hitta grova våldsbrottslingar

Vid Rissne torg i Sundbybergs kommun knivmördades på lördagen en man i 45-årsåldern i samband med att han skulle ta ut pengar i en bankomat utanför Hemköp.

Polisen har ett tydligt signalement på gärningsmannen. Han såg vid stunden för brottet ut enligt följande:

- En man cirka 180-190 cm lång. 
- Midjelång jacka, blå till färgen med vitt tryck på ryggen. Uppdragen luva. 
- Svarta byxor med vita detaljer.
- Röda skor.
- Vitt munskydd.

SVT rapporterar om knivmordet men återger inte Polisens signalement.

På SVT:s hemsida (”Så resonerar SVT när det gäller namnpubliceringar, signalement och etnicitet”) framgår att SVT aldrig går ut med signalement förutom om det finns ett ”mycket stort allmänintresse”, t.ex. om en eftersökt person skulle bedömas utgöra en direkt och påtaglig fara för allmänheten.

Att SVT går ut med signalement har bara skett vid ett fåtal tillfällen. Då har det ofta handlat om personer beväpnade med skjutvapen på flykt direkt efter att ha utövat dödligt våld.

Som skäl för denna policy uppger SVT att ”Polisen har ett helt annat uppdrag för sin verksamhet (att gripa brottslingar) och lyder inte under det pressetiska regelsystemet”.

Vi ifrågasätter SVT:s policy. Mordet i Rissne liksom många andra allvarliga våldsbrott skulle kunna lösas lättare om SVT, med sina stora ekonomiska resurser från skattebetalarna, bistår Polisen i sökandet. Att vifta bort detta genom vaga hänvisningar till ”pressetik” är inte hållbart och rimligt menar vi.

SVT hävdar att de är ett ”medieföretag i allmänhetens tjänst”.

Visa det.





Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten