SVT tiger ihjäl rapport om extremt låg självförsörjning hos utrikesfödda

Entreprenörskapsforums rapport ”När blir utrikes födda självförsörjande?” presenterades i våras.

Vi uppmärksammade då tillsammans med satirtecknaren ”Steget Efter” hur vi befarade att SVT skulle hantera rapporten. Det vill säga genom att tiga ihjäl den.

Rapporten redovisar nämligen mycket dystra siffror när det gäller utrikesföddas självförsörjningsgrad.

Studien omfattar utrikes födda i arbetsför ålder oavsett skäl för uppehållstillstånd, det vill säga individer mellan 20 och 64 år, och utvecklingen under 27 års tid, 1990–2016.

En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande. Högt räknat var 38 respektive 36 procent av individer med härkomst i Afrika respektive Mellanöstern självförsörjande 2016. Motsvarande uppskattningar för inrikes födda och individer från våra nordiska grannländer låg på 73 procent. 

En av rapportförfattarna, Johan Eklund, vd Entreprenörskapsforum, professor BTH och JIBS, skrev så här i Svenska Dagbladet 15 april 2020: 

”Huruvida en till Sverige inflyttad individ kan försörja sig på inkomster från sitt jobb eller inte har traditionellt bestämts av sysselsättningsgraden. Den visar på besvärande, men inte alarmerande, siffror för år 2016: 68 procents sysselsättningsgrad för invandrade från Afrika och 56 procent för inflyttade från Mellanöstern. Men sysselsättningsgraden ger alltså en missvisande bild. Det räcker för en individ att ha varit sysselsatt i en enda timme under november månad för att bli avprickad som varandes i arbete under detta år och därmed integrerad.

En mer rättvisande bild av storleken på det ekonomiska utanförskapet får vi om vi i stället tittar på självförsörjningsgraden. Den uppnås vid fyra prisbasbelopp vilket år 2019 motsvarade en årlig bruttoinkomst på 186 000 kronor eller cirka 12 600 kronor netto per månad. Detta ligger i linje med OECD:s definition av den relativa fattigdomsgränsen men ligger långt under de kollektivavtalade minimilönerna. Prisbasbeloppsdefinitionen är praktisk och möjliggör en relevant jämförelse över tid.

Med detta mått går andelen som 2016 kunde försörja sig i gruppen från Afrika ned till mer dramatiska 38 procent och för Mellanöstern stannar den först på 36 procent.

Här har vi alltså att göra med grupper där majoriteten saknar möjligheter till självförsörjning. För utomeuropeiska migranter är den självförsörjande gruppen i klar minoritet.

Tidsspannet mellan ankomst till landet och inträdet på arbetsmarknaden är också väldigt långt i Sverige. För utrikes födda tar det i snitt 13–14 år innan 50 procent har uppnått en självförsörjningsgrad på 12 600 kronor efter skatt. Eftersom det är förhållandevis få individer som befunnit sig så länge i landet betyder det i praktiken att en majoritet av de utrikes födda under sin tid i Sverige aldrig blivit självförsörjande.”

Trots att vi först uppmärksammade och därefter påminde SVT om rapporten är det alltså först nu, åtta månader senare, som SVT informerar om projektets slutrapport “Vägar till självförsörjning”. Vi noterar dock att det inte sker på nyhetsplats, utan på mer undanskymda ”SVT Forum”.

Vi och ”Steget Efter” hade alltså våra föraningar, som tyvärr mycket riktigt besannades. 

Rapporten och resultaten tegs ihjäl av SVT och fick aldrig den uppmärksamhet de förtjänade. 

---

Bild: Steget Efter



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten