När ska SVT ägna sig åt självkritik efter hyllningsreportage om problemskola i ”utsatt område”?

Förra året rapporterade SVT om hur Nytorpsskolan i Angered ”kom ur krisen” genom att skolans rektor medvetet spräckte budgeten med fem miljoner kronor och vidtog en rad åtgärder för att ”rädda eleverna på skolan”.  

Enligt SVT lyckades skolans ”succémetod” drastiskt sänka elevfrånvaron och andelen elever i nian som slutade med godkänt i alla ämnen ökade med 11 procentenheter. 

Ett år senare visar det sig tyvärr att SVT:s tidigare hyllningsreportage har kommit ordentligt på skam. 

Lärarförbundets tidning ”Läraren” rapporterar nu om en katastrofal situation med lärare som hotas och misshandlas, och där den hårdbantade personalstyrkan har utrustats med trygghetslarm. Nyligen anmälde Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund Nytorpsskolan till Arbetsmiljöverket. Dessutom står det klart att ytterligare fyra tjänster ska bort på skolan. 

Av de 360 eleverna på Nytorpsskolan har fyra svensktalande föräldrar. De allra flesta läser svenska som andraspråk, trots att de är födda i Sverige. Och skolans resultat är usla, om än på väg uppåt.

– I våras hade vi jättelåga resultat på sexorna. I år ser det ut som vi dubblar från 15 till 30 procent som får betyg i alla ämnen. Fortfarande är det skitlågt, men en resa. Vi har legat på 15-20 procent i flera år, säger rektorn Else-Marie Hallqvist.

Ett av Else-Marie Hallqvists förslag för att trygga personalen på skolan är larm. Tre personer är redan utrustade med trygghetslarm som går till polisen, tre personer ett som går till annan personal på skolan, och hon har föreslagit en app där alla anställda kan larma kollegor när de behöver snabb hjälp. Lärarna har dock röstat nej till appen.

– På vilket jobb, där du jobbar med vanliga människor, ska du behöva ha larm? Lärare är inte poliser eller väktare. Vi jobbar med barn! Och vem ska komma när vi larmar? Vi är en anorektisk organisation från början, och nu är vi nere och skrapar på benen, säger Joakim Svärd, lärare och Lärarförbundets skyddsombud på Nytorpsskolan.

För en utomstående framstår situationen på skolan som mycket allvarlig. 

Vi undrar om SVT kommer att ägna sig åt någon form av självkritik efter att deras hyllningsreportage från förra året visat sig vara så felaktiga och missvisande?




Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten