Är era regler mot journalisters politiska ställningstaganden bara spel för gallerierna, SVT?

Nyligen gick brittiska ”public service”-bolaget BBC ut med hårdare riktlinjer för sin nyhetspersonal när det gäller aktivitet i sociala medier och deltagande i demonstrationer.

BBC:s generaldirektör Tim Davie stipulerar hårda disciplinära åtgärder för nyhetspersonal som gillar, retweetar, eller på andra sätt tar ställning för en fråga som kan anses politisk. Om riktlinjerna inte följs kan den anställde bli avstängd från sociala medier, i förlängningen kan det bli fråga om uppsägning.

Som ett svar på detta gick Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, och Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio, häromveckan ut och hävdade att det i Sverige redan finns liknande regler sedan länge.

– Min uppfattning är att den här diskussionen har vi haft på SVT i nästan tio år, vi har varit väldigt tydliga med att ett ställningstagande i sociala medier, även på ett privat konto, anses vara offentligt. Det har haft konsekvenser där folk har fått andra arbetsuppgifter, sa Anne Lagercrantz.

Detta uttalande hindrade dock inte SVT:s tidigare USA-korrespondent Carina Bergfeldt, som under senaste tiden deltagit i SVT:s bevakning av USA-valet, från att i veckan gilla ett politiskt inlägg på Twitter riktat mot sittande republikanske presidenten Donald Trump.

Efter att vi uppmärksammade inlägget på Facebook och Twitter (där vi även ”taggade” Bergfeldt), valde SVT-journalisten att, utan kommentar, ta bort sin gillamarkering.

Vi passade samtidigt på att fråga Anne Lagercrantz om hur detta hänger ihop med SVT:s påstådda ”strikta” policy. Vi har inte fått något svar och inte heller sett Anne Lagercrantz uttala sig någon annanstans om händelsen.

Är SVT:s policy bara ett spel för gallerierna?



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten