Sveriges Radios ”Sommar i P1” åren 2000–2020 ➔ politikermedverkan jämnt fördelad mellan blocken ➔ utom SD som aldrig fått vara med

Vi har gått igenom samtliga politiker som varit sommarpratare i Sveriges Radio under 2000-talet. Det visar sig att fördelningen är relativt jämn mellan de traditionella blocken. Det som verkligen sticker ut är att ingen politiker från Sverigedemokraterna någonsin har fått medverka som sommarpratare. 

Det är anmärkningsvärt, eftersom partiet numera är Sveriges tredje största riksdagsparti och Sveriges Radio har opartiskhet som grundläggande villkor för sitt sändningstillstånd.

”Sommar i P1” sänds från midsommardagen 20 juni till den 16 augusti 2020.



Metodik/avgränsning

Som politiker räknas här den som har eller har innehaft ett politiskt uppdrag för något parti oavsett när. I de flesta fall är det uppenbart eftersom den medverkande är partiledare eller statsråd, men definitionen innebär att även personer som varit kommunpolitiker eller politiker för länge sedan ingår. Två sådana är Ingemar Eliasson och Antonia Ax:son Johnsson båda Folkpartiet/Liberalerna. Eliasson lämnade politiken 1990 och Ax:son Johnsson har varit kommunpolitiker i Upplands Väsby. Bert Karlsson räknas också som politiker, därav stapeln för Ny Demokrati. En person som bytt parti har räknats som en halv politiker till båda partierna. 

Om man jämför blocken finner man att Sveriges Radio sannolikt varit noga med balansen. S+V+MP har ungefär lika många talare som M+KD+C+L (även om L har betydligt fler än deras stöd i väljarkåren motsvarar). Det som sticker ut är att ingen från SD någonsin fått vara med.

En detalj är dock att i den mån personer från KD talat har det varit personer från partiets socialliberala falang, inte den konservativa. Detta påverkar dock inte stapeln för KD. Anders Wijkman som talat är här lika mycket KD som Sara Skyttedal, som inte gjort det. 

Det finns också bland sommarpratarna 2000–2020 ett stort antal personer med en tydlig politisk profil eller som tillhör ett parti som inte har varit representerat i riksdagen [bland annat flera från KPML(r)]. De flesta på vänsterkanten eller yttersta vänsterkanten som Greta Thunberg, Malena Ernman, Olof Thunberg, Jan Myrdal, Jan Guillou, Zara Larsson, Linnéa Claeson, Soran Ismail, Lena Endre, Edda Manga, Katrin Kielos, Özz Nujen, Athena Farrokzad, Karl-Petter Torvaldsson, Cecila Uddén och Anne Ramberg, men också ett fåtal som tillhör borgerligheten som Susanna Popova, Alice Teodorescu, Pehr G Gyllenhammar och Sakine Madon, men de ingår inte. Det skulle i detta fall vara svårt att få till en objektiv definition. Inte heller utländska politiker ingår så Tarja Halonen (S), Jens Stoltenberg (S) och Alexander Stubb (Saml) är inte med. Det gör inte heller Boris Grigoriev (KGB-överste).





Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten