SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ Ingvar Kamprad och Sven Lindqvist

När Ikea-grundaren Ingvar Kamprad gick bort förra året drog SVT direkt fram lik ur garderoben, med rubriker som ”Nazism och skatteplanering – Kamprads två skandaler”.

SVT skrev att ”1994 avslöjades det att Ingvar Kamprad varit medlem i den fascistiska Nysvenska Rörelsen under 1940-talet. Hans engagemang i rörelsen upphörde först på 1950-talet.”

Visserligen hade Kamprad också skapat ett affärsimperium från ingenting, skapat jobb och möblerat en hel värld. Men visst, han hade skatteplanerat och haft nazistsympatier i sin ungdom. SVT valde att fokusera på det.

Men när nu författaren och Leninpristagaren Sven Lindqvist har gått bort nämner SVT ingenting om Lindqvists mörka sidor, som att han skönmålat världens värsta massmördare, Kinas kommunistledare Mao Zedong

Lindqvist mottog Leninpriset så sent som 2012, inte på 1950-talet.

Så frågan återstår.

Hur kan det komma sig att vi i Sverige tillåter statstelevisionen, som har opartiskhet och saklighet som grundläggande villkor för sitt sändningstillstånd, att få agera med så ohämmat dubbla måttstockar?

---

Vi minns för övrigt hur SVT Nyheter på finansmannen Peter Wallenbergs dödsdag 2015 lyfte fram att han i en intervju drygt 20 år tidigare sagt ordet ”svartingar”.

---

Bild: Steget Efter



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi