SVT utelämnar central information om Gävleimamen Abo Raad

Om man vill veta något av betydelse om det som har hänt ska man sannerligen inte vända sig till SVT, utan till stiftelsen Doku, som i samarbete med Expressen granskar den våldsbejakande/radikala islamistiska miljön, ur ett i huvudsak svenskt perspektiv.

SVT:s rapportering är i detta fall direkt pinsam. Att SVT kallar Abo Raad ”omtalad” är i sig väldigt märkligt. Mer passande hade varit ”ökänd”.

---

SVT: ”Omtalade Gävleimamen har tagits till förvar
Imamen i Gävles moské Riyad AlDuhan, även kallad för Abo Raad, har frihetsberövats och sitter på Migrationsverkets förvar enligt uppgifter till hans familj, skriver Gefle Dagblad. Nu befarar familjen att en utvisning är på gång. Det var i onsdags när imamen Abo Raad var ute och promenerade med sin fru som han blev stoppad och omhändertagen av vad som förmodligen var säkerhetspolisen, berättar anhöriga till Gefle Dagblad. Även Abo Raads son har blivit omhändertagen. Imamen har i flera granskningar som Gefle Dagblad gjort, pekats ut som en strikt salafistisk imam. Abo Raad har bott i Sverige i över 20 år och sökt svenskt medborgarskap två gånger men fått avslag båda gångerna.”

---

Till skillnad från SVT rapporterar Doku väsentligheter om bakgrunden till det som hänt:

Doku skriver bland annat: ”Doku och Expressen kan i dag avslöja att Migrationsverket under torsdagen fattade beslut om att han tillsammans med sin 34-årige son skulle tas i förvar.”

”Han [Abo Raad] har pekats ut för att vara den militanta islamismens ”ledare” i Sverige. Hur som helst är imamen Abo Raad för många unga extremister i Sverige en inspiratör. I ett slutet forum på Facebook berättade en jihadistsympatisör till exempel 2013 om en diskussion som han och några kamrater hade haft med en imam från Saudiarabien som var på besök i Sverige. Imamen hade frågat om de, ”jihadisterna”, har någon person i Sverige som de ser som ”sin sheikh”, och de hade svarat: ”Vi har Shaykh Abu Ra’ad.”

”När Islamiska staten intog flera städer och byar i Irak i juni 2014 hyllade Abo Raad händelserna på sin Facebooksida, vilket Gefle Dagblad avslöjade i samarbete med Dokus journalist Magnus Sandelin.”

”Abo Raad fanns även med bakom den extrema sajten muslim.se, vilket uppmärksammades av Gefle Dagblad. Den skattefinansierade sajten, som nu är nedlagd, förespråkade bland annat att homosexuella borde avrättas. På hemsidan kunde man också läsa att en muslim varken fick bli vän med en icke-muslim eller bli medlem i deras samhälle. Ändå påstods syftet med hemsidan, enligt Sveriges Imam Förbund, vara att ”skapa broar mellan muslimer och icke-muslimer”.”

”Något utvisningsbeslut av de två finns inte hos Migrationsverket, däremot ett beslut om att de ska tas i förvar. Skälen till beslutet är dock sekretessbelagda. Enligt verkets hemsida kan man tas i förvar om man har fått, eller om det är sannolikt att man kommer att få, ett beslut om avvisning eller utvisning.”

---

Källor/referenser:

SVT: Omtalade Gävleimamen har tagits till förvar 

Doku: Radikal imam tagen i förvar – ”ska utvisas” 

Doku: Abo Raad – imamen som hyllade IS blixtkrig i Irak

---


Kommentarer

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten