Anmärkningsvärt att SVT och SR inte granskar demokratisynen hos Miljöpartiets toppnamn i EU-valet

SVT har i flera sammanhang åberopat den så kallade demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen. Nu senast i SVT:s slutdebatt inför valet, när SVT valde att aktivt ta avstånd från ett uttalande av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Demokratiparagrafen anses bland annat innebära en skyldighet för SVT och SR att markera avståndstagande från eller bemöta antidemokratiska uttalanden.

Hur kan det då komma sig att SVT och SR överhuvudtaget inte har uppmärksammat förre SVT-meteorologen och Miljöpartiets nya toppnamn till nästa års Europaparlamentsval, Pär Holmgren och hans syn på demokrati?

Pär Holmgren har nämligen upprepade gånger förespråkat ett avskaffande av demokratin för att ”rädda klimatet” (Magasinet Neo, 2009-12-10 och på Twitter, 2018-11-29).

Att granska makten är en grundläggande journalistisk uppgift. Vi förväntar oss att SVT och SR snarast gör den granskning som demokratiparagrafen kräver.




Kommentarer

  1. Anmärkningsvärt ställningstagande av Pär, men hur SVTs och SRs demokratiparagraf kan appliceras här förstår jag inte. Den kan väl ändå bara användas i de egna kanalerna. Att däremot göra en granskning av Pär kan ju vara på sin plats.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten