Anmärkningsvärt att SVT tystar ner och bortförklarar Dalai Lamas oväntade flyktinguttalanden

När Tibets andlige ledare Dalai Lama nyligen besökte Sverige och Malmö gjorde han ett antal oväntade uttalanden om flyktingsituationen i Europa.

Dalai Lama sade att Europa har ett moraliskt ansvar att hjälpa flyktingar som verkligen står inför fara för sina liv. Men samtidigt sade han att ”Europa tillhör européerna" och att flyktingar borde återvända till sina hemländer för att återuppbygga dem. ”Ta emot dem, hjälp dem, utbilda dem ... men i slutändan borde de utveckla sitt eget land", sade den 83-årige tibetanske exilledaren.

SVT rapporterade visserligen om Dali Lamas besök (1, 2, 3) men tog bort allt det kontroversiella. Hur kommer det sig att SVT:s enda redaktionella reaktion på uttalandena är att publicera en debattartikel som tonar ner och bortförklarar dem?

Varför låter SVT i detta fall någon annan tolka vad Dalai Lama menar istället för att utgå från att han faktiskt menar vad han säger?



Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi