I sju Sveriges Radioinslag har Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” framställts i dålig dager ➔ utan att Sanandaji fått tillfälle att bemöta

Nationalekonomen Tino Sanandajis uppmärksammade bok ”Massutmaning” gavs ut i januari 2017.

Sanandaji intervjuades om boken i två inslag i Sveriges Radio i februari 2017. (1, 2)

Därefter har Sveriges Radios rapportering varit odelat starkt negativ. I sju olika inslag har rapporteringen handlat om påstått ”hat och hot” – något Sanandaji menar att det saknas konkreta exempel på (hot) – mot bibliotekspersonal som inte velat köpa in boken.

Reportagen har talat om ”extremistisk utgivning” och om ”rasistiskt budskap på andra sätt sprider fördomar” och boken har associerats med högerextrema tidningen Nya tider.

I reportagen om ”Massutmaning” har även talats om ”kontroversiella böcker med hänvisning till att de sprider hat och fördomar, eller på andra sätt strider mot principen om alla människors lika värde.”

Sveriges Radio dessutom försökt få det att framstå som att det inte finns någon efterfrågan på boken:

”I dag, drygt ett år senare, har boken varit utlånad tolv gånger. Och nästan inte alls efter förra sommaren.”

Men Sveriges Radio redovisar inte att ”Massutmaning” är en bästsäljare, talar inte om att Ekerö bibliotek enligt uppgift endast har ett exemplar av ”Massutmaning” och att bibliotekets normala utlåningstid är fyra veckor. Tolv utlåningar av ett exemplar utmålas som en låg siffra, men utan att det sätts i relation till vad som är vanlig utlåning för biblioteksböcker i allmänhet.

– Do your math.

---

Kravet på opartiskhet är ett grundläggande villkor för Sveriges Radios sändningstillstånd.

I ”Krav och regler för medierna” på Myndigheten för press, radio och tv anges om opartiskhet:

”Om någon blir klart utpekad och kritiserad ska denne få möjlighet att bemöta kritiken.”

---

I sju Sveriges Radioreportage har Tino Sanandajis bok ”Massutmaning” framställts i dålig dager. Varför har Sanandaji inte fått möjlighet att bemöta den starkt negativa rapporteringen?

Kommentarer

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar