SVT nedvärderar utrikesfödda genom låga förväntningar

* Syriske läkaren Safwan får inte jobba inom sjukvården i Sverige. Ett teoretiskt prov sätter stopp.

* Khaled är advokat och mäklare – men får inget jobb i Sverige.

* Läraren Jehan får inget jobb – trots rätt utbildning och lång erfarenhet.

SVT:s reportage antyder att Sverige ställer orimligt höga krav på utländska läkare, lärare, advokater och mäklare. Indirekt framställs Sverige som fördomsfullt och rasistiskt.

Men när reportaget om den syriske läkaren Safwan granskades framkom att han aldrig ens försökt göra kunskapsprovet för att bli legitimerad i Sverige.

Advokaten och mäklaren Khaled från Syrien vittnar på knagglig svenska om att det är svårt att få jobb. SVT rapporterar om läraren Jehan som inte får jobb trots ”femton års yrkeserfarenhet och en universitetsutbildning”. Hon vill undervisa i matematik eller arabiska som modersmål. I reportaget framställs det hela som orimligt då ”behovet är stort av båda ämnen i samtliga kommuner”.

Men tror SVT att dessa personer nekas jobb på grund av illvilja? Anser SVT att svenska arbetsgivare inte bör ställa samma kunskapskrav på utländska läkare, lärare advokater och mäklare som på svenskar?

SVT:s reportage tycks vara ett uttryck för låga förväntningar. I detta fall att man inte kan, eller ska, förvänta sig lika mycket av en minoritet eller ”missgynnad grupp”. Men det är missriktad välvilja och i själva verket en grov nedvärdering av människor med annan bakgrund, något statstelevisionen definitivt inte bör ägna sig åt.Kommentarer

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar