Din eller Husbondens röst?

Under hashtaggen #dinröst lanserar SVT idag sin ”valsatsning” inför valet 2018. Första ämnet är vården:

”Vad är viktigast för dig i vården?
Får du den hjälp du behöver när du söker vård? Hur vill du att vården ska fungera? Vi tar dina tankar och synpunkter vidare till politikerna i vår valbevakning. Berätta din historia och dela med dig av dina erfarenheter här.”

Vården är en viktig samhällsfråga som engagerar många och det är bra att frågan får en allsidig belysning. Men statstelevisionen agerar skamlöst. För knappt ett år sedan spårade nämligen SVT upp och namngav en undersköterska som ligger bakom en FB-sida som visar på en svensk sjukvård i kris. SVT hängde ut Fredrik Antonsson och beskrev hans ”Rädda Vården” som en ”skrämselsida” och talade om opinionskrafter som ”överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen”.

Kritiken mot SVT blev hård. ”En systemlojal journalistik som granskar medborgarna” skrev t.ex. Peter Santesson. Alice Teodorescu ifrågasatte också SVT:s uthängning av Antonsson: ”SVT är alltså mer intresserade av att granska visselblåsaren än att gräva i de missförhållanden som beskrivs.”

Ett knappt år efter inkvisitionen av Fredrik Antonsson frågar SVT nu alltså sina tittare och läsare vad de tycker om svensk sjukvård. Kommer SVT då att hänga ut de som ger alltför alarmistiska svar? Kommer SVT be Antonsson om ursäkt? Det vore verkligen på sin plats.Kommentarer

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar