Gunnar Axén om public service-skatten: Inte för sent eller skamligt att erkänna sitt misstag och ändra ståndpunkt

Vi intervjuar fd moderata riksdagsledamoten Gunnar Axén, känd för att ha kastat ut sin tv i protest mot vänstervridningen inom public service.

"TV:n utslängd. Ett enkelt samtal t 0771-910004 o jag behöver inte längre finansiera @CillaBenko o hennes rödgröna valarbetare. Nöjd."

Så skrev Gunnar Axén på Twitter 21 juli 2014, efter att ha hört Athena Farrokhzad sommarprata i P1.

I en efterföljande debattartikel i Dagens Samhälle skrev han: "När Sveriges Radio lät en uttalad kommunist propagera för att man ska störta staten, avskaffa demokratin och skjuta borgare i nacken så gick man över en gräns där min vilja att finansiera företagets sändningar tog slut. Eftersom det enda sättet att lagligt slippa finansiera Sveriges Radio är att inte inneha en TV-mottagare så körde jag den till återvinningsstationen. Jag gjorde det efter ett dygn, en natts sömn och överväganden kring var gränsen går för när det är dags att markera mot dem som anser att våld och odemokratiska metoder är acceptabla."

Häromveckan twittrade Axén: "En statlig propaganda-TV-skatt...?!!! Hur tänkte @alliansswe och @nya_moderaterna?! #publicservice #PSskatt".

Ja, en enig public service-kommitté föreslår nu att den nuvarande radio- och tv-avgiften ska ersättas av en individuell public service-skatt.

Den nya skatten skulle innebära att alla över 18 år med en beskattningsbar inkomst betalar en procent av sin inkomst, dock max 1308 kronor per år. Förändringen, som har stöd av samtliga åtta riksdagspartier, föreslås gälla från och med 2019.

Hur ser du på förslaget?

– Ett ogenomtänkt förslag från en märklig konstellation av politiker som alla synes vilja cementera en tvångsmässig finansiering av statlig radio och tv. Att vänsterpolitiker kan argumentera för att statliga mediekanaler är oumbärliga kan jag förstå, men när liberalt sinnade borgerliga politiker instämmer i detta så har de missat den grundläggande innebörden i vad som är "en fri och oberoende radio och tv" i en liberal demokrati. Det är nämligen inte det samma som skattefinansierad statlig radio och tv.

Även du kommer nu alltså att tvingas finansiera public service? Hur ser du på det?

– Det blir ytterligare en statligt producerad tjänst som jag inte efterfrågat men som jag tvångsmässigt måste bidra till att finansiera. Vad gäller såväl varor som tjänster så bör det vara den som konsumerar dessa som även betalar för dem. En betalväggslösning för de statliga radio- och tv-bolagen hade varit ett steg i rätt riktning. Då hade vi också kunnat få svart på vitt om "public service" verkligen är i allmänhetens tjänst eller inte.

Tror du public service påverkas av att bli skattefinansierad – och i så fall hur?

– Eftersom man säkrar en långsiktig finansiering av "public service" så kommer med stor sannolikt de delar av "public service" som tydligt driver en politisk vänsteragenda våga ta ut svängarna än mer framöver. Det går inte längre att protestera genom att avstå från att betala tv-licens när man anser att vänstervridningen passerat alla gränser.

Vad tycker du själv om public service? Vad anser du behöver göras?

– Det finns i grunden en fin och idealistisk tanke bakom public service. Men när den ursprungliga vackra public service-idén så totalt har genomkorrumperats och sönderfrätts av vänsterkrafter, som den har gjort i Sverige, så hyser jag inte längre något hopp om att den skulle kunna återupprättas. Därför finns det bara två alternativ, privatisera de befintliga bolagen och låt dem verka inom ramen för samma regelverk som övriga mediebolag – eller lägg ner.

Har du något medskick till ansvariga politiker?

– Jag hyser ingen tro på att vänsterpolitiker skulle lyssna på några råd från mig, men om det fortfarande finns någon "ansvarig politiker" som – likt mig – står för liberala värderingar så får mitt medskick bli att jag förstår att man kan hamna snett i tanken ibland men att det aldrig är för sent eller skamligt att erkänna sitt misstag och därefter ändra sin ståndpunkt. Det är snarare ett utmärkande drag för en stor och fritt tänkande människa.

Vad tror du om public services framtid? På kort sikt? På lång sikt?

– Dessvärre så kommer nog "public service", med sin numera inbyggda vänsterpolitiska agenda, överleva och i någon utsträckning hinna indoktrinera ytterligare några generationer innan den slängs på samma sophög som löntagarfonder, rasbiologi, apoteksmonopol och andra gamla förlegade politiska idéer.

Tack, är det något mer du vill tillägga?

– Ja, att jag ännu inte gett upp hoppet om ett liberalt politiskt alternativ i denna fråga. Det finns ju åtminstone tre partier som har all anledning att tänka ett varv till kring detta: Moderaterna, Centern och Liberalerna.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar