Debatt i Sveriges Radio ➔ "en höger mot tre vänster"

Centerpartiet i Uppsala gick nyligen ut och föreslog att kommunala Uppsalahem ska sälja 550 av sina bostäder i Gottsunda, Stenhagen och Eriksberg så att hyresrätter blir bostadsrätter. Enligt kommunalrådet Stefan Hanna (C) kan det vara ett sätt att minska segregationen, vilket Sveriges Radio P4 Uppland rapporterade om häromveckan.

Kommunalrådet Erik Pelling (S) intervjuades dagen därpå. Han ansåg det i stället för att hyresrätter ombildas bör byggas nya bostadsrätter.

Några dagar senare bjöd Sveriges Radio in till debatt.

Det är nu vi kommer till det intressanta. 

Förutom Hanna (C) och Pelling (S) var Jens Nilsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Uppsala och Knivsta inbjuden till studion, liksom Stig Westerdahl, docent i företagsekonomi vid Malmö Högskola.

Då framgick det att alla övriga debattörer motsatte sig Stefan Hannas (C) förslag om ombildning av hyresrätter som ett sätt att minska segregationen. Ingen av dem höll heller med om Hannas uppfattning att människor tenderar att ta mer ansvar för sin bostad om man äger den. 

Att en socialdemokrat och en företrädare för Hyresgästföreningen inte håller med förslag som innebär att fler kan äga sitt eget boende är kanske inte så konstigt. 

Men nu visar det sig att inbjudne forskaren Stig Westerdahl redan i unga år varit engagerad i bostadspolitik och hyresgästfrågor – i den marxistiska tidningen Offensiv. 

Texten han skrivit innehåller bland annat följande: 

"Ett billigare och rättvist boende kräver förstatligande av banker, energisektorn och byggmaterialindustrin, till en början."

Att det inte enbart handlar om en enstaka "ungdomsförseelse" framgår t.ex. av Westerdahls medverkan flera årtionden senare i Kooperativ årsbok.

En höger mot tre vänster, alltså. Är detta en ren slump?

Kommentarer

  1. Ett exempel på att public service inte tar sitt ansvar som oberoende. Istället tycks de vara en semafor för vänsteråsikter t o m extrema sådana. Det behövs en bättre kontroll av hur ansvariga utgivare utses inom public servicekoncernen och att de som är det också faktiskt tar ansvar
    .

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar