Nepotism inom SVT?

Efter veckans SVT-reportage om Mina Dennert, grundaren av "internetarmén" #jagärhär, infinner sig ett par frågor om hur SVT använder sin unika ställning och det förtroende som man anförtrotts.

Facebookgruppen #jagärhär startades i maj förra året och är en sluten grupp med drygt 70 000 medlemmar. Tanken var att lyfta fram människors civilkurage och höja rösten mot näthat, rasism, mobbning och "Fake news-rörelsen". Grundtanken är alltså god. Kritiker menar dock att gruppens medlemmar tystar meningsmotståndare och genom massanmälningar från #jagärhär har olika Facebooksidor stängts ned.

Mina Dennert intervjuas i porträttserien #opinionsbildaren som görs av SVT Opinion i Göteborg.

Dennert har tidigare arbetat på SVT och hennes make, Magnus Dennert, är anställd på SVT i Göteborg, ansvarig för sociala medier och mobila plattformar. Trots att detta är uppgifter som får anses ha ett allmänintresse är det ingenting som redovisas i reportaget.

Men det stannar inte där. Magnus Dennert är dessutom styrelseledamot i #jagärhär.

Att SVT helt undviker att redovisa dessa uppgifter, som är både sanna och relevanta, är anmärkningsvärt.

Som grundprincip i allt arbete för att motverka korruption, inklusive nepotism/svågerpolitik (gynnande av familjemedlemmar) ingår transparens, insyn och öppenhet.

Bara misstanken om att SVT – som arbetar på medborgarnas uppdrag – låter sig påverkas av ovidkommande önskemål eller hänsyn är allvarligt.

Ett relaterat exempel är när SVT Kulturnyheterna i flera reportage skildrade hur kvinnor väljs bort i läroböcker i historia. Problemet var att Lina Thomsgård, programledare i SVT:s kulturprogram Kobra, just då råkade vara aktuell med lanseringen av sin nya bok "En annan historia" om kvinnor i historien.

SVT är tvångsfinansierat och arbetar i en förtroendebransch. Public services medieutrymme och resurser får självklart inte användas till att otillbörligt gynna egna medarbetare, deras närstående eller berörda personers egna politiska agendor.

SVT bör ta kritiken på allvar.Kommentarer

Populära inlägg

Hanif Bali: Ängsligt fjäskande för institutioner som public service slutar i förnedring

Stora brister i SVT:s USA-rapportering

SVT:s sanslöst dubbla måttstockar ➔ 40 kronor Swish-avgift för V och Fi ➔ ”sabotage” ➔ massanmälningar till friskolor ➔ ”humor”

SVT tar avstånd – men bara ibland

SVT ändrar efter granskning ➔ utan kommentar