"Krigsövning" om försvarsövning ➔ när SVT lånar begrepp från fredsaktivister

"Manifestation mot krigsövningen Aurora 17" lyder SVT:s rubrik.

Men Aurora 17 är i själva verket en försvarsövning, eller försvarsmaktsövning, som Försvarsmakten själva kallar det. 

SVT bör vara mer varsamma med vilka begrepp man använder, dessutom bör SVT lära sig mer om källkritik.

Begreppet "krigsövning" om Aurora 17 tycks vara hämtat från fredsaktivistiska vänsterorganisationer. Kommunistiska Partiet i Halmstad står t.ex. som värd för manifestationen "Nato ut ur Sverigeden 16 september i Göteborg. "Nato ut ur Sverige" är kopplat till nätverket "Stoppa Aurora". Bakom "Stoppa Aurora" står en rad vänsterorganisationer

Även Miljöpartiet, som ju sitter i regeringen, är involverade. Det i sig, hade kunnat vara ett ämne för ett SVT-reportage om viljan funnits.

Begreppet "krigsövning" skiljer sig såväl semantiskt som rent faktiskt från begreppet "försvarsövning". Det är direkt olämpligt om SVT hämtar begrepp direkt från aktivistiska nätverk. SVT måste ta sin uppgift på betydligt större allvar.

SVT har nu justerat rubriken.

---

I lördags publicerade vi ett inlägg där vi kritiserade SVT för hur de rapporterade om Aurora 17SVT:s ursprungliga rubrik löd: "Gotland invaderas av soldater". Förutom att vi ansåg att rubriken var tvivelaktig, särskilt mot bakgrund av de uppgifter ifråga om Sveriges beredskap och säkerhet som åligger SVT enligt villkoren i sändningstillståndet, kritiserade vi själva artikeltexten, som gav uttryck för synsättet att den svenska övningen bär ansvar för att öka spänningen i Östersjöområdet. SVT uppdaterade senare sin text, men utan att ge någon förklaring, något vi också kritiserade.

---

Kommentarer

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi