”Mannen på gatan” i SVT/SR

Vi har i flera år rapporterat om fall där SVT/SR ”missar” att redovisa viktig information om personer de intervjuar, till synes helt slumpvis, på stan. Det kan även handla om gäster i tv-studion eller publik i debattprogram. Oftast handlar det om att SVT/SR inte uppger partitillhörighet på intervjupersonerna, men även att t.ex. facklig bakgrund undanhålls för tittarna/lyssnarna/läsarna.

För våra läsare redovisar vi här alla ”mannen på gatan”-fall vi uppmärksammat sedan år 2016 och framåt.

I merparten av fallen handlar det om rödgröna partiföreträdare eller personer med vänsterbakgrund. Men det finns undantag. I ett fall medverkade en inbjuden expert där SVT för ovanlighetens skull redovisade partibakgrund. Men då ”råkade” det handla om en KD-engagerad kriminolog. I ett annat fall handlade det om indicier/misstankar om att en ”slumpvis utvald” kvinna som uttryckte entusiasm för höjt dieselpris i själva verket inte var slumpmässigt utvald. I ett tredje fall rörde det sig om en tidigare SD-politiker, men där SVT inte redovisade mannens bakgrund. Han uttryckte sig dessutom inte helt politiskt korrekt och i senare nyhetssändningar samma kväll var intervjun bortklippt. Ett annat ”undantag som bekräftar regeln” är när SVT i ett reportage om ökat resande och ”flygskam” missade att redovisa att intervjupersonen är reporter på liberalkonservativa nyhetssajten Bulletin. 

Ibland får vi frågan om varför vi knappt redovisar exempel där ”mannen på gatan” är en ”högerperson”. 

För det första: Huvudfokus för vår granskning är vänstervridning/vänster-bias inom ”public service”. För det andra: Vi får i princip aldrig in tips på fall där ”mannen på gatan” är höger. Andra får såklart gärna lyfta även sådana exempel, men vår erfarenhet är att den typen av fall, märkligt nog, verkar vara sällsynta. 

---

2024-03-28 

Sveriges Radio intervjuar ett par personer i Umeå efter att allt fler väljare tycker att regeringen gör ett bra jobb. Men SR glömmer nämna att ”slumpvisa” intervjupersonen som tycker att regeringen gör ett ”jättedåligt jobb” även är journalist och kommunikatör, tidigare redaktör för vänstertidningen ETC och SVT-reporter. 

2024-01-30  

Sveriges Radio om ny forskningsrapport som visar att ny kärnkraft inte är ekonomiskt lönsamt och att lösningen istället stavas energieffektivisering och förnybar energi. Men Sveriges Radio missar att vara transparenta när det gäller ene forskarens politiska engagemang och redovisar inte att forskaren är kärnkraftsmotståndare och aktiv i Miljöpartiet.  

2024-01-15  

Sveriges Radio intervjuar ensamstående undersköterska med två barn om hur hennes ekonomi påverkats av inflationen. Men som så ofta ”missar” ”public service” nämna att intervjupersonen är politiskt aktiv i Socialdemokraterna. 

2023-11-03  

SVT intervjuar strejkande Tesla-anställd – men statstelevisionen ”råkar missa” nämna att intervjupersonen är socialdemokrat och fram tills nyligen aktiv S-politiker.   

2023-10-21  

SVT ”missar” nämna att intervjupersonen som demonstrerar för Gaza även är socialdemokrat och tidigare ordförande för SSU i Jönköping   

2023-09-17  

SVT ”missar” nämna att studiodeltagaren i SVT Agenda är socialdemokrat, har arbetat politiskt på heltid för Socialdemokraterna i tio år och bland annat kandiderat till EU-parlamentet för S.

2023-09-15  

Tre (!) S-kvinnor ”flyger under radarn” och undgår partibeteckning när våldsvågen diskuteras i SVT Morgonstudion. Vi skriver i vårt inlägg att ”bristen på transparens och ansvarsutkrävande är öronbedövande”.  

2023-09-13  

SVT rapporterar om hur det dödliga våldet går ner i åldrarna, men informerar inte tittarna om att en av intervjupersonerna är socialdemokrat med flera höga politiska positioner bakom sig, bland annat som statssekreterare på Näringsdepartementet.

2023-08-28  

SVT grillar Norrköpings ”kulturslaktande” moderata kommunalråd. SVT intervjuar en person på gatan. Av en ”ren slump” är intervjupersonen en kritisk kulturarbetare.   

2023-08-24  

Partibeteckningen ”råkar” visst falla bort när SVT rapporterar om nedläggningen av akutmottagningen i Lidköping, ingenting nämns heller i inslaget om ansvariga S, V- och MP-styret.

2023-08-15 

Sveriges Radio intervjuar pensionär om stigande matpriser, men ”missar” nämna att intervjupersonen är aktiv socialdemokrat.

2023-08-12  

Intervjupersonen presenteras som ”lärare”, men SVT ”missar” nämna att läraren även är vice ordförande och förhandlingsombud för fackförbundet Sveriges lärare på Internationella engelska skolan och nyligen skrev debattartikel i Aftonbladet om betygsinflation. 

2023-08-03

”Undantaget som bekräftar regeln”: SVT rapporterar om ökat resande och ”flygskam”, men missar att redovisa att intervjupersonen är Bulletin-reporter.

2023-07-31

SVT, som lovat att ”alltid vara transparenta med om intervjupersoner har politiska uppdrag” gör det igen, dvs. ”missar” att redovisa att intervjupersonen i reportage om koranbränningar även är S-ombudsman i Järva.

2023-07-29

SVT intervjuar ordföranden i organisationen jagvillhabostad.nu som är kritisk mot regeringen. Men SVT ”missar” nämna att intervjupersonen även är aktiv i Vänsterstudenter, en underorganisation till Vänsterpartiet.

2023-07-19

Sveriges Radio intervjuar en företrädare för Naturskyddsföreningen i Gävle som kritiserar regeringen, men ”råkar missa” nämna att intervjupersonen även är aktiv i Vänsterpartiet. 

2023-06-03

SVT gör ”gröna vågen” ”tillbaka till stenåldern”-reportage om ätbara växter i naturen. SVT ”råkar missa” att nämna att ena intervjupersonen är aktiv i Miljöpartiet.

2023-05-18

SVT intervjuar boende efter dödsskjutning i Rågsved men ”missar” nämna att intervjupersonen är tidigare V-politiker. Att intervjupersonen beklagar sig över ”ortenvåldet” och samtidigt stödjer Vänsterpartiet – som vill öka invandringen till Sverige – är relevant information för tittarna.

2023-04-05

Sveriges Radio intervjuar biträdande verksamhetsledaren på en ”ungdomsarena” som vill få stopp på våldet i Örebro. Men SR ”glömmer” redovisa att intervjupersonen är socialdemokratisk kommunpolitiker.

2023-03-03

Sveriges Radio rapporterar om att föräldrar till ungdomar i Vivalla som misstänks/dömts för upploppen i Sveaparken i Örebro påsken 2022 tycker att straffen är alldeles för hårda. SR intervjuar ordföranden för Folkets Hus i Vivalla, men ”glömmer” redovisa att kvinnan är aktiv i Vänsterpartiet. SR har efter att vi och andra uppmärksammat detta lagt till partitillhörighet i texten, men radioinslaget saknar fortfarande den informationen och inslaget har redan sänts.

2023-02-28

I den uppblossade kulturdebatten om ”armlängds avstånd” intervjuar SVT en person som är kritisk mot regeringen och Sverigedemokraterna. Mannen presenteras kort och gott som generalsekreterare för Länsmuseernas samarbetsråd. Att han är tidigare aktiv i Miljöpartiet undanhåller SVT för tittarna/läsarna.

2023-01-31

Sveriges Radio intervjuar boende på Södermalm efter bombdåd. Intervjupersonen tycker att ”alla har ett ansvar” och att ”det är klart att man bombar till slut” om man ”inte har samma möjligheter” och ”ingen bryr sig”. Men SR råkar glömma att nämna att intervjupersonen är producent på Sveriges Radio. (Det står i artikeltexten på SR:s hemsida att kvinnan är anställd på Sveriges Radio, men det är oklart om den informationen fanns med från början eller om den lagts till i efterhand efter påpekande. Däremot framgår inte av det radiosända inslaget att hon är anställd på SR). 

2023-01-17

SVT Rapport kl. 18.00 intervjuar ”mannen på gatan” efter bombdåd på Södermalm i Stockholm. Han säger att bombdåd numera är ”vardag” och att detta är ”det nya spännande Sverige”. Det visar sig att mannen är tidigare SD-politiker, vilket inte nämns i inslaget. I senare nyhetssändningar (SVT Rapport kl. 19.30 och SVT Aktuellt kl. 21) är inslaget bortklippt. 

2023-01-09

Sveriges Radio intervjuar boende efter bombdåd som vill se mer förebyggande åtgärder och sociala insatser snarare än fler poliser och skärpta straff. Men SR ”råkar glömma” att nämna att intervjupersonen är aktiv socialdemokrat.

2023-01-01

När SVT rapporterar om årets vargjakt intervjuar statstelevisionen en representant för Naturskyddsföreningen i Gävleborg. Men SVT ”glömmer” nämna att mannen även är aktiv i Miljöpartiet.

2022-12-17

När Sveriges Radio intervjuar en S-politiker som startat en namninsamling mot uteblivet elstöd till norra Sverige ”glömmer” SR att redovisa mannens politikeruppdrag och benämner honom endast som ”Haparandabo”. Efter påpekanden uppdaterar/korrigerar SR texten på sin hemsida, men det felaktiga inslaget finns kvar och har redan sänts.

2022-10-09

I samband med en manifestation mot det dödliga våldet i Södertälje intervjuar SVT en kvinna som presenteras som ordförande för en kulturförening. Hon säger bland annat att det ”görs väldigt mycket från kommunens sida och polisen” för att motverka våldet. Men SVT ”glömmer” redovisa att intervjupersonen även är kommunpolitiker för Miljöpartiet.

2022-08-16

SVT intervjuar fem ”slumpvist utvalda” kvinnor på stan om Liberalerna i Sundsvalls förslag på lokalisering av modulära kärnkraftverk till staden. Som av en händelse är alla fem negativa till förslaget. En av kvinnorna ”råkar” även vara valledare/ombudsman för ”rödgröna” Centerpartiet och regional vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, men detta nämner inte SVT.

2022-08-11

SVT Rapport intervjuar en lantbrukare i Västmanland som är optimistisk om årets skörd och rent allmänt positiv till förutsättningarna för lantbruket. Men SVT ”råkar tyvärr missa” att nämna för tittarna att lantbrukaren kandiderar till kommunfullmäktige för Centerpartiet.

2022-06-15

SVT ”Sverige möts” om dödsskjutningar och gängkriminalitet. ‪Förutom kraftig vänsterdominans hos både medverkande (6 mot 2) och bland publiken ‪råkar en‬ ”opartisk” advokat ha bakgrund inom radikal vänster, vilket SVT undanhåller för tittarna. 

Redan 2019 debatterade advokaten återvändande IS-terrorister mot moderaten Hanif Bali i SVT ”Opinion Live” under ”falskt flagg” av opartiskhet.

2022-01-01

SVT intervjuar ”en slumpvis utvald” kvinna vid en bensinmack i Globenområdet i Stockholm med anledning av det rekordhöga dieselpriset. SVT ställer frågan om det är rimligt att höja priset så kraftigt för klimatets skull. Kvinnan svarar med stort eftertryck och ett belåtet leende, att det absolut är rimligt – alla gånger! Men var hon verkligen slumpmässigt utvald? Detta debatterades flitigt på sociala medier efteråt och många misstänkte att kvinnan var utvald i förväg för att SVT skulle få det önskade svaret – alltså det svar som går i linje med den rödgröna regeringens politik. 

2021-09-20

SVT rapporterar om regeringens valbudget med bland annat satsningar i form skatteavdrag för barnfamiljer. ”Mannen på gatan” som intervjuas i inslaget ”råkar” vara gruppledare för Vänsterpartiet i en kommun i Storstockholm.

2021-09-19

SVT intervjuar en skogsbiolog om tillståndet i skogen. Att intervjupersonen kandiderade till kommunfullmäktige för Vänsterpartiet inför valet 2018 nämns inte.

2021-06-29

Efter Löfvens avgång som statsminister intervjuar SVT ”slumpvist utvalda” väljare på stan i Örnsköldsvik om vad de tycker om det politiska läget. SVT ”råkar missa” att nämna att en av intervjupersonerna är aktiv miljöpartist och sitter i ledningsgruppen för Miljöpartiet i Örnsköldsvik.

2021-05-06

SVT intervjuar en ”andrahandshyresgäst” om bostadssituationen för unga. Intervjupersonen ”råkar” vara lobbyist för Hyresgästföreningen (S). 

2021-03-27

SVT intervjuar en redaktör på en vänsterorienterad nyhetsbyrå om Stockholms stads trygghetsarbete – något som intervjupersonen problematiserar i inslaget. Men SVT redovisar inte att redaktören är engagerad i vänsterextrema organisationen Planka.nu, som vill ha avgiftsfri kollektivtrafik och som uppmanar sina medlemmar att ”planka” i kollektivtrafiken.

2021-03-05

Sveriges Radio intervjuar ordföranden i en asylstödjarförening i Vetlanda efter dådet där sju män knivattackerades oprovocerat på öppen gata av en afghansk man. I inslaget presenteras intervjupersonen kort och gott som ”ordförande” i föreningen. Ingenting nämns om att han är aktiv i Centerpartiet och ersättare i kommunstyrelsen.

Även SVT intervjuar C-politikern samma dag och nämner inte heller hans politikeruppdrag. 

2021-02-24

SVT rapporterar i sex (6) olika reportage om flyktingmottagandet i en norrländsk småort. I ett av reportagen intervjuas rektorn på ortens skola. Hon beklagar sig över ”ryckigheten” när det kommer till den stora variationen i antalet elever på skolan kopplat till flyktingmottagandet. I december 2020 slutade ett stort antal elever på skolan efter att flera flyktingfamiljer flyttats. I inslaget presenteras intervjupersonen kort och gott som ”rektor”. Ingenting nämns om att hon är aktiv socialdemokrat och ledamot i kommunstyrelsen.

2020-11-14

SVT rapporterar om besöksstopp på äldreboenden och intervjuar en ”slumpvis utvald anhörig”. Men SVT nämner inte att intervjupersonen har socialdemokratisk bakgrund, med riksdagsuppdrag för Socialdemokraterna och även flera styrelseuppdrag inom Arenagruppen, som bland annat står bakom vänstersajten Dagens Arena. Intervjupersonen är idag socialdemokratisk ledamot i Stockholms Konserthusstiftelse inom Region Stockholm.

2020-10-28

SVT Uppdrag granskning om munskyddskrav för personal på ett äldreboende i Stockholm. I programmet intervjuas en undersköterska samt en inspektör på Arbetsmiljöverket. Men SVT nämner inte att undersköterskan har facklig bakgrund inom Kommunal. Först i slutet av programmet (56 minuter in i det entimmeslånga sändningen), nämner SVT att inspektören på Arbetsmiljöverket är aktivist med fackligt förflutet och riksdagsuppdrag för Vänsterpartiet.

2020-10-20

SVT rapporterar om utegångsförbud i Tensta och intervjuar ”slumpvis” invånare. Intervjupersonen råkar vara radikal vänstersympatisör 

2020-10-11

SVT Nyheter rapporterar om hur Älvkarleby kommun klarade ”utmaningarna” med flyktingkrisen. I reportaget intervjuas en integrationsutvecklare i Älvkarleby kommun. ”I stort har vi lyckats bra”, avslutar intervjupersonen inslaget. Men SVT nämner inte att intervjupersonen är aktiv socialdemokrat, dels som ledamot för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige och dels som ordförande i kommunens omsorgsnämnd.

2020-10-05

SVT Nyheter rapporterar om Polisens utökade närvaro och personkontroller i utsatta områden. Polisens krafttag riskerar dock att minska förtroendet för rättsstaten när personkontroller utförs på övriga invånare, enligt en kriminolog som intervjuas i inslaget. Det som inte framgår av SVT:s reportage är att kriminologen i har en kraftig politisk vänsterlutning. Detta framgår indirekt av hans forskning som vilar på ”postkolonial teori” men även av hans engagemang i sociala medier.

2020-03-25

SVT rapporterar om ökat stöd för S och intervjuar ”slumpvis” person på stan som uttrycker sitt fulla förtroende för regeringen. Intervjupersonen råkar vara fd aktiv i SSU. Detta nämner inte SVT.

2020-03-22

SVT Aktuellt rapporterar om att distansundervisning ska införas på gymnasieskolor och universitet på grund av coronaviruset. SVT intervjuar en lärare på Södertörns gymnasium i Botkyrka, som även råkar vara ordförande i Kommunistiska Partiet i Stockholm. Detta nämner inte SVT.

2020-01-20

SVT är inte konsekventa. Först redovisar SVT att en kriminolog som intervjuas har bakgrund inom KD. Men när SVT sedan intervjuar en ”S-kriminolog” om dödliga skjutningar nämns inte kriminologens politiska bakgrund.

2019-11-19

SVT presenterar en aktiv V-politiker enbart som ”doktorand”.

2019-11-18

SVT nämner inte att konstnär som utför aktion mot samstyret i Sölvesborg är tidigare SSU-topp och ledarskribent i Aftonbladet.

2019-11-13

SVT lyckas för ovanlighetens skull presentera politisk bakgrund på inbjuden expert. Personen är kriminolog med bakgrund inom KD.

2019-11-04

SVT Agenda nämner inte att en kriminolog som medverkar under rubriken ”Knarket flödar i Sverige, och göder gängbrottsligheten - vad gör regeringen?” är aktiv socialdemokrat.

2019-11-01

SVT Opinion live nämner inte att ”spårvagnsföraren” som medverkar är aktiv i Kommunistiska Partiet

2019-10-13

SVT intervjuar slumpvis person på stan inför partiledardebatt om vad den viktigaste politiska frågan är. Intervjupersonen råkar vara aktiv i SSU. Detta nämns inte av SVT.

2019-03-23

SVT rapporterar om en manifestation i Skurup. SVT nämner inte att personen de intervjuar är aktiv i Miljöpartiet.

2019-03-20

SVT Rapport om bostadsbristen. Intervjuar person aktiv i ”partipolitiskt obundna” organisationen ”Jag vill ha bostad nu”. Men SVT nämner inte att intervjupersonen samtidigt är politiker i det ansvariga regeringspartiet MP. Miljöpartiet har innehaft bostadsministerposten sedan 2014, först genom Mehmet Kaplan, sedan genom Per Bolund, därefter genom Peter Eriksson, och nu återigen genom Per Bolund. 

2019-02-22

SVT Opinion Live om återvändande IS-terrorister. En advokat medverkar i debatt mot Hanif Bali (M). Advokaten råkar ha en bakgrund inom radikal vänster, vilket SVT inte nämner.

2019-01-25

SVT ”glömmer" redovisa att initiativtagare till upprop för ensamkommande är landstingsråd för Miljöpartiet.

2019-01-22

Sveriges Radio ”glömmer" redovisa att läkare som kritiserar privata vårdappar är fd framstående socialdemokrat. Under förra mandatperioden satt personen i Socialdemokraternas partistyrelse, var ordförande för S i Östergötland och regionråd i landstinget.

2019-01-12

SVT Rapport presenterar intervjuperson som relativiserar skolvåld och skyller det på ”bristande resurser” kort och gott som ”lärare”. SVT nämner inte att intervjupersonen även är ordförande för Vänsterpartiet i Eskilstuna.

2019-01-11

SVT intervjuar ”slumpvis person” på stan som råkar jobba för socialdemokratiska ABF. Detta nämner inte SVT.

2019-01-09

SVT Aktuellt om vem som blir Sveriges näste statsminister. ”Mannen på gatan” är kommunpolitiker för Vänsterpartiet. Detta nämner inte SVT.

2018-09-22

Lugnande SVT-reportage efter skjutningar i Bagarmossen. ”Mannen på gatan” råkar vara chef på vänstersajten Skiftet, fd Alliansfritt Sverige. Detta nämner inte SVT.

2018-03-16

SVT Opinion live nämner inte att ”lärare i publiken” är krönikör i vänsterextrema Magasinet Paragraf. 

2018-03-01

SVT-reportage om hot och brottslighet i Rinkeby. SVT intervjuar ”kvinna-på-gatan” som råkar vara aktiv vänsterdebattör. Detta nämner inte SVT.

2017-08-21

SVT intervjuar en invånare i Gullspång som är kritisk mot att en asylsökande fått avslag. SVT ”missar” att redovisa att intervjupersonen sitter i kommunfullmäktige för Feministiskt initiativ.

2017-03-03

”Person i publiken” på SVT Opinion Live ondgör sig över vinster i välfärden, ingenting nämns om att personen kandiderade till riksdagen för Vänsterpartiet 2014.

2017-02-07

Fyra SVT-artiklar inom en dryg månad om socialistisk miljardär som krävs på 1,2 miljarder av Skatteverket men vägrar betala, inte en gång nämns personens röda ideologi.

2017-02-04

Sveriges Radios ”Ekots lördagsintervju” låter historieprofessor utvärdera Vänsterpartiets uppgörelse med sin historia, inget nämns om att professorn är aktiv i Socialistiska Partiet.

2016-12-12

SVT om flygsatsning i Sälen. SVT missar nämna att ”flygexperten och utredaren” som dömer ut projektet är aktiv i Miljöpartiet.

2016-12-01

SVT Rapport om fackligt strejkvarsel inom privat vård- och äldreomsorg. SVT ”missar” att nämna att undersköterskan de intervjuar även sitter med i Kommunals sektionsstyrelse.

2016-07-31

Sveriges Radio P4 Göteborg rapporterar om utökat rutavdrag, intervjuar slumpvis utvalda personer på stan. En råkar vara ordförande för Rättvisepartiet Socialisterna i Västsverige, en annan aktivist i Black Lives Matter. Detta nämner inte Sveriges Radio.

2016-04-18

I SVT Agenda diskuteras kritiken mot Mehmet Kaplan (MP) och hans relation till företrädare för olika extrema rörelser, såväl fascistiska som islamistiska. I inslaget intervjuas en person som presenteras som ordförande i Förenade Islamiska Föreningar i Sverige, FIFS. Enligt intervjupersonen är kritiken mot Kaplan islamofobisk och en del av en antimuslimskt propaganda. SVT ”glömmer” nämna att intervjupersonen är aktiv i samma parti som Kaplan, dvs. Miljöpartiet och att intervjupersonen varit praktikant hos Frihets- och Rättvisepartiet i Egypten, som står nära det Muslimska Brödraskapet.

2016-02-03

SVT Rapport om bristen på sjuksköterskor. SVT nämner inte att sjuksköterskan som intervjuas är förtroendevald i Vårdförbundet.

2016-02-01

SVT Aktuellt intervjuar två slumpvis utvalda personer på stan efter Alliansens maktövertagande i Gävle. En av intervjupersonerna är kampanjledare för SSU i Gävleborg. Detta nämner inte SVT.

SVT:s svar på kritiken

Ansvariga utgivaren för SVT Rapport, Aktuellt, Morgonstudion, SVT Forum och SVT Nyheter, Charlotta Friborg, har kommenterat en av de många fadäserna så här:

”Vi på SVT nyheter ska alltid vara transparenta med om intervjupersoner har politiska uppdrag. I det här fallet missades detta. Det beklagar vi.”








Kommentarer

  1. Uppdatera?

    https://m.facebook.com/I.allmanhetens.tjanst/photos/a.164669243886572/1467894020230748/?type=3&source=48

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Jag blev för ca två år sedan intervjuad av någon radioreporter som undrade vad jag tyckte om luften på Kungsgatan (Uppsala). Det är visst en av Sveriges skitigaste gator, vilket jag visste.
    Hon gjorde precis allt för att jag skulle säga att "det måste till en förändring och politikerna måste agera", men jag sa att "vi som valt att bo i stan får stå ut med mycket bilism på en genomfartsgata. Vill man ha frisk luft bor man inte nära Kungsgatan, men det finns andra fördelar här som saknas på landet." Det var fel svar och jag hörde aldrig min röst på radion..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten