Stora brister i SVT:s USA-rapportering

På julafton rapporterade SVT/TT att Donald Trump utmärkte sig ”som USA:s äldste överbefälhavare och den ende som saknar militär erfarenhet”.

Problemet är att båda uppgifterna är direkt felaktiga.

Trump har hunnit fylla 71 år, medan Ronald Reagan var 77 år gammal när han lämnade Vita huset. Reagan är därmed USA:s äldste hittillsvarande överbefälhavare, inte Trump.

Att Trump skulle vara den ende presidenten utan militär erfarenhet är också felaktigt. Varken Bill Clinton eller Barack Obama har gjort någon militärtjänstgöring, samma gäller flera äldre amerikanska presidenter.

Efter kritik rättade SVT artikeln (tidigare version finns sparad på Archive.org för den som är intresserad).

Tidigare i höstas fälldes SVT för den beryktade intervjun med en Trump-supporter i samband med presidentinstallationen. Enligt Granskningsnämnden hade SVT-reportern ett förhållningssätt ”som var så provokativt att det passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet enligt sändningstillståndet”.

SVT har tagit ställning för ”vanligt folk”, i motsats till Trumpväljare. Problemet är att vad statstelevisionen ansett vara ”vanligt folk” i själva verket varit "vanliga Washington-bor". Men faktum är att Donald Trump bara fick 4 procent av rösterna i Washington DC, medan Hillary Clinton kammade hem drygt 90 procent.

SVT har relativiserat det jihadistiska terrorhotet i USA, genom att påstå att fler dödas av kor. Samtidigt har SVT i sin uträkning, utan förklaring, valt att utelämna alla de döda i 11 septemberattackerna 2001.

I december 2016 gick SVT så långt i sin vinklade Trumprapportering att man skrev:

"Trump är inte den förste president eller politiske ledare som blivit årets person. 1938 gick utmärkelsen till Adolf Hitler och 1939 till Josef Stalin. Förra året gick utmärkelsen till Tysklands förbundskansler Angela Merkel."

Vi på IAT konstaterade då att en lång rad politiska ledare – som inte är diktatorer och massmördare – varit 'årets person' sedan utnämningarna började 1927, som t.ex. Charles de Gaulle, Michail Gorbatjov och Willy Brandt. Vi noterade även att sedan 1927 har varje president i USA varit 'Person of the Year' åtminstone en gång, med undantag för Calvin Coolidge, Herbert Hoover och Gerald Ford.

Efter vår kritik uppdaterade SVT sin text.

Innan dess framställde SVT Fillipinernas hårdföre president, vänsterpopulisten Rodrigo Duterte, som ”den gode” i förhållande till Trump.

SVT:s rapportering inför USA-valet 2016 var dessutom ofattbart vinklat: (1) (2) (3) (4) (5).

Samtidigt som SVT misslyckas med att rapportera om USA och Trump på ett rättvisande, balanserat och opartiskt sätt kan vi konstatera att det inte handlar om något nytt fenomen. Se t.ex. Timbros rapport ”När SVT valde John Kerry till president i USA” från 2005.



Kommentarer

  1. Var och en finns i sin egen bubbla och anser sig representera den "rätta" sanningen. CNN vs FOX News t.ex

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg

”Mannen på gatan” i SVT/SR

SVT-inslag om terrorattacken i Bryssel anmäls till Granskningsnämnden

SVT ska inte skönmåla verkligheten och behandla allmänheten som barn

SVT:s klimatkorrespondent får busringning om flygbonuspoäng – vill resa till Hanoi

SVT kallar två irakiska våldtäktsmän för ”västeråsare” och undanhåller att åklagarens utvisningsyrkande avslogs av tingsrätten